Hospiteren: deze hospiteren tips wil je weten.
Als je op zoek bent naar een studentenkamer vraag je jezelf waarschijnlijk ook af wat hospiteren is? Hospiteren, ook wel bekend als een kijkavond in een studentenhuis, is de avond waarop je kennis maakt met je ‘toekomstige’ huisgenoten of verhuurder voordat je een kamer gaat huren.
Maar wat kun je verwachten tijdens een hospiteeravond? Welke vragen kun je stellen en hoe zorg je ervoor dat je jezelf blijft? Om je te helpen hebben wij voor jou een aantal hospiteer tips op een rijtje gezet, zodat jij vol zekerheid naar je hospiteeravond kunt gaan.
Tip 1: Ben jezelf en weet wat je zoekt
Laat duidelijk weten waar jouw interesses liggen, wat je in het dagelijks leven allemaal doet en wat je zoekt in een studentenhuis. Ben jij bijvoorbeeld iemand die graag samen eet? Ga je een paar keer per week naar de kroeg? Of ben je juist iemand die graag op zichzelf is, niet te veel verplichtingen wil en vooral rustig samen wil zijn? Het is begrijpelijk dat je graag op kamers wilt gaan, maar je wilt je natuurlijk ook thuis voelen en een leuke klik met je huisgenoten hebben.
Tip 2: Lees de advertentie nog een keer door
In de advertentie op Kamernet heeft het studentenhuis/verhuurder informatie gegeven over de beschikbare kamer en het studentenhuis. Lees voordat je naar de hospiteeravond gaat dit nog een keer goed door. Zo zien de huisgenoten dat je interesse toont en kan je makkelijk inhaken op punten die zij belangrijk vinden in hun studentenhuis.
Tip 3: Laat je ouders thuis
Je hebt een sterk hospiteer mail gestuurd en je bent uitgenodigd voor de hospiteeravond. Vermijd een van de meest gemaakte fouten wanneer iemand gaat hospiteren, namelijk het meenemen van je ouders. De hospiteeravond is de avond waarop je hen juist thuis kunt laten. Jij bent namelijk degene die hier gaat wonen en een goede indruk wilt achterlaten. Laat zien dat je er klaar voor bent en bereid bent om volop in het studentenleven te stappen. Natuurlijk kunnen je ouders heel handig zijn als alles gaat regelen voor je verhuizing.
Tip 4: Ben op tijd
Op een hospiteeravond worden meerdere potentiële huisgenoten uitgenodigd, vaak zit je in een groep. Dit is niet alleen voor jou een uitdaging, maar ook voor het studentenhuis dat een nieuwe huisgenoot zoekt. Daarom zijn er al kleine dingen waarin jij punten kunt scoren, zoals op tijd komen.
Check van tevoren hoe lang je onderweg bent naar de hospiteeravond en of er geen vertragingen zijn. Soms komt het ook voor dat een kijkavond met een tijdschema werkt. Als je net te laat aankomt, kan het zijn dat je met veel haast door het huis wordt rondgeleid en weinig tijd hebt om kennis te maken en je hospiteer vragen te stellen.
Tip 5: Toon interesse
Je hebt waarschijnlijk een aantal dingen die je graag wilt weten over je toekomstige huisgenoten en het leven in het studentenhuis. De volgende hospiteer vragen helpen je daarbij:
Hospiteer vragen over het huis en de kamer:
- Zijn de huurprijs en andere kosten (zoals gas, water, elektriciteit en internet) inclusief?
- Laat de vorige huisgenoot meubels, de vloer en gordijnen achter?
- Is er een schoonmaakrooster of komt er een schoonmaakster poetsen?
Hospiteer vragen over de huisgenoten en de sfeer in huis:
- Wat studeert iedereen en hoe lang wonen ze al in het huis?
- Eten jullie vaak samen of doet iedereen zijn eigen ding?
- Zijn er bepaalde huisregels?
- Worden er huisavonden of activiteiten georganiseerd in het studentenhuis?
- Hoe wordt omgegaan met boodschappen en koken?
- Worden sommige producten gedeeld, zoals olijfolie, wc-papier en schoonmaakmiddelen?
Hospiteer vragen over de buurt en de omgeving:
- Welke supermarkten zijn er in de buurt?
Hospiteer vragen over de praktische zaken:
- Hoe ziet het contract eruit en wat zijn de opzegtermijnen?
- Wanneer wordt de huur afgeschreven?
- Zijn er een wasmachine en droger? En worden deze geleased of al betaald?
- Zijn er taken in huis, zoals het wegbrengen van vuilnis, het doen van boodschappen en schoonmaken?
Deze hospiteer vragen zorgen ervoor dat je voldoende informatie hebt over het huis en de kamer. Zodat je na de hospiteeravond ook zelf kunt beslissen of je in dit studentenhuis wilt wonen.
Tip 6: Hospiteer vragen die jij kan verwachten
Eigenlijk is een hospiteeravond een soort sollicitatie waarin je in korte tijd iets over jezelf wilt vertellen. Bereid je alvast voor op hospiteer vragen die je kunt verwachten van je toekomstige huisgenoten tijdens de hospiteeravond.
We hebben een aantal hospiteer vragen op een rijtje gezet:
- Kun je iets over jezelf vertellen?
- Wat studeer je en in welk jaar zit je?
- Wat zijn je hobby's en interesses?
- Hoe zie jij je studentenleven voor je?
- Hoe zou een dag in dit studentenhuis er voor jou uitzien?
- Ben je graag op jezelf of vind je het ook leuk om activiteiten samen te doen?
- Ben je lid van een studie- of studentenvereniging, of wil je lid worden?
Leven in het studentenhuis:
- Wat zoek je precies in een studentenhuis?
- Ben je vaak weg of veel thuis?
- Ga je in het weekend terug naar je ouderlijk huis?
- Wil je graag samen eten of liever alleen?
- Welke huishoudelijke taken vind jij belangrijk?
- Ben je iemand die opruimt en zich aan een schoonmaakrooster houdt?
- Ruim je meteen je afwas op?
- Vind je het leuk om gezamenlijke activiteiten of evenementen in het huis te organiseren?
Bereid je vast een beetje voor op deze hospiteer vragen, dan kom je niet voor verrassingen te staan.
Tip 7: Schrik niet van lollige, awkward vragen
Zoals je waarschijnlijk wel weet, worden er vaak in studentenhuizen gekke, awkward hospiteer vragen gesteld om te kijken hoe jij hierop reageert. Bijvoorbeeld: als je een dag van de week zou zijn, welke dag zou jij dan zijn? Of ben je liever een theedoek of een handdoek? Onzinvragen, maar je kunt ze wel verwachten. Neem ze vooral niet te serieus en geef er een luchtig antwoord op terug. Misschien heb jij wel een goede vraag om terug te stellen.
Tip 8: Focus niet alleen op één huisgenoot
Een studentenhuis bestaat uit meerdere personen die allemaal een stem hebben bij de keuze van een nieuwe huisgenoot. Het is belangrijk dat aan het einde van de hospiteeravond alle huisgenoten een goede indruk van jou hebben. Dit helpt wanneer zij een beslissing moeten maken wie de nieuwe huisgenoot wordt.
Dit kan nog weleens lastig zijn als je hospiteert bij een studentenhuis met veel huisgenoten. Probeer dan in ieder geval met de meesten een praatje te maken en vragen te stellen. Hierdoor toon je interesse en zorg je ervoor dat ze een positief beeld van je krijgen.
Tip 9: Zenuwen zijn normaal
Het is spannend om te hospiteren, maar probeer er toch voor te zorgen dat je een relaxte en ontspannen uitstraling hebt tijdens de hospiteeravond. Maak oogcontact wanneer je met iemand praat, zo kom je spontaner en rustiger over. Vergeet vooral niet dat jouw toekomstige huisgenoten ook ooit moeten hospiteren tijdens een kijkavond; zij begrijpen dat het spannend is.
Tip 10: Check je social media accounts
Het is geen verrassing dat huisgenoten vaak snel je sociale media-profielen checken, zowel voordat ze je uitnodigen als tijdens de hospiteeravond zelf. Jouw social media profiel kan een belangrijke rol spelen bij de eerste indruk die je achterlaat.
Daarnaast heb jij ook de mogelijkheid om jouw toekomstige huisgenoten vast te checken. Ga op zoek naar hun social media-profielen om alvast een beeld te krijgen.
Tip 11: Verbeter je hospiteer skills
Wanneer je pech hebt en het helaas niet bent geworden, vraag dan waarom ze voor iemand anders hebben gekozen. Wellicht kun je deze feedback meenemen bij de volgende uitnodiging van een studentenhuis. Daarnaast helpt het ook om de hospiteeravond tips nog een keer goed te lezen.
Conclusie
Het aantal keren dat je moet hospiteren om een kamer te vinden, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de stad waar je zoekt, de tijd van het jaar, je voorkeuren en je budget.
Weet dat het niet vreemd is als je meerdere keren moet hospiteren voordat je een kamer vindt. Sommige studenten hebben geluk en vinden na twee of drie keer hospiteren al een kamer, terwijl andere studenten soms tientallen hospiteeravonden moeten bezoeken. Wees vooral geduldig; je gaat een kamer vinden.
We hopen dat deze tips voor het hospiteren je helpen bij je voorbereiding op de hospiteeravond, zodat jij zo snel mogelijk op kamers kunt gaan en kunt genieten van je studentenleven. Ben je nog zoekende? Ontdek goedkope huurwoningen voor studenten in:
Veel succes!