Zo wordt de huurprijs bepaald

Stel: Je hebt een nieuwe woning gevonden waar je wel zou willen wonen of je hebt al de bezichtiging gehad en staat op het punt het contract te tekenen. Of je woont al in een fijn (studenten)huis en vraagt je af hoe het zit met de huidige of nieuwe huurprijs. Wij leggen je uit waarop je huurprijs gebaseerd is en geven aan hoe het zit met inclusief en exclusief huren, het ontvangen van huurtoeslag, het puntensysteem en regels voor het bepalen en verhogen van de huurprijs.

Het verschil tussen inclusief en exclusief

Je betaalt een bepaald bedrag per maand aan de verhuurder wat uit inclusief of exclusief servicekosten bestaat. De totale huur bestaat uit de kale huur en de servicekosten. De kale huur is het bedrag dat je enkel en alleen voor de kamer of woning betaalt. De servicekosten zijn de kosten die je maakt voor het gebruik van gas, water, elektra, internet en dergelijke.

Zijn de kosten voor levering van gas, water en elektriciteit inbegrepen in de huurprijs? Dan is je huurprijs inclusief. Moet je zelf zorgdragen voor gas, water en elektriciteit? Dan is de huurprijs exclusief. De kosten neem je dan als huurder voor jouw eigen rekening.

Twijfel jij of je te veel huur betaalt? De Landelijke Studentenvakbond heeft een handige tool gemaakt waarmee jij precies kan zien of je te veel of te weinig huur betaalt. Dit is op basis van onder andere de gemeente waar je woont, het aantal huisgenoten wat er is en de voorzieningen van de woning. Doe nu de gratis en anoniem de check bij de tool van de Landelijke Studentenvakbond.

Huur jij geheel inclusief bij de verhuurder? Worden de kosten van bijvoorbeeld het gebruik van gas, water en elektriciteit en internet volledig voorgeschoten door de verhuurder? Dan is deze verplicht om eens per jaar een overzicht te maken van de servicekosten.

Ook moet de verhuurder hierin aangeven hoe hij de servicekosten berekent over elke kamerbewoner. Een verhoging van de servicekosten is mogelijk indien je met de verhuurder afspreekt dat de service wordt uitgebreid. Ook mag de verhuurder de servicekosten verhogen als uit het jaarlijkse overzicht blijkt dat hij meer heeft moeten voorschieten voor de service dan door de huurders is betaald.

Ook moet er in het contract een splitsing worden gemaakt in de kale huur en servicekosten. Doet je huisbaas dit niet en vraag je je af of je mogelijk minder zou moeten betalen? Neem dan een kijkje bij de huurcomissie, zij kunnen helpen bij vragen over de servicekosten. Je kunt daarnaast contact opnemen met de studentenlijn van de LSVb voor vragen en (juridische) hulp rondom je huurprijs en het betalen van de huur.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage vanuit de overheid in de huurkosten. Maar niet iedereen heeft hier recht op. Voor kamerhuurders is het lastig om huurtoeslag te krijgen. Met huurtoeslag krijg je een tegemoetkoming van de Belastingdienst en heb je dus minder maandelijkse uitgaven! Om huurtoeslag te krijgen, dien je aan een aantal voorwaarden voldoen. De volgende voorwaarden zijn er voor het ontvangen van huurtoeslag.

Puntensysteem

In Nederland maken we gebruik van een puntensysteem om de huurprijs van een kamer, studio of appartement te bepalen. Hoe meer punten een woning heeft, hoe hoger de huur mag zijn. Stel; je hebt een eigen keuken en/of badkamer, dan levert dat extra punten op. Kort gezegd: hoe meer voorzieningen de woning heeft en hoe luxer de woning is, hoe meer punten, en hoe hoger de huur mag zijn. Wil je meer weten over de puntentelling? Bij de Rijksoverheid vindt je een duidelijk overzicht over het puntensysteem.

Verhogen van huur

De verhuurder kan niet zomaar de huurprijs verhogen. Meestal staat in het huurcontract aangegeven wanneer de verhuurder dat zou kunnen doen. Meestal gebeurt dit één keer per jaar. Wil je hier meer over weten? We geven meer informatie over het verhogen van de huurprijs.

Verhuur je kamer of appartement

Zit je erover na te denken om misschien je kamer of appartement te verhuren? Bekijk dan onze artikelen over hoe je de huurprijs bepaalt en welke extra kosten je bovenop de huurprijs mag vragen.