Heb ik recht op huurtoeslag?

Een toeslag van de overheid om maandelijks de huur te betalen. Dit klinkt natuurlijk fantastisch maar niet iedereen heeft recht op huurtoeslag.

Je komt in aanmerking voor huurtoeslag wanneer je huur ten opzichte van je inkomen te hoog is. Dit geldt zowel voor huur woningen van een corporatie als die van een particuliere verhuurder. Daarnaast zijn er wel een paar voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Wanneer heb ik recht op huurtoeslag?

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning - dit geldt ook voor de eventuele medebewoner
  • Je bent ingeschreven bij de gemeente op het adres waar je de huurtoeslag voor wilt aanvragen
  • Je hebt een zelfstandige huurwoning dus een eigen deur, toilet en keuken
  • Je kale huur mag niet hoger zijn dan €720,42 per maand. Als je jonger bent dan 23, mag de kale huurprijs niet hoger zijn dan €424,44 per maand.
  • Je hebt geen vermogen hoger dan €30.000

Let op! Per 1 januari 2019 veranderen een aantal van deze voorwaarden:

  • Je kale huur mag niet hoger zijn dan €710,68 per maand. Als je jonger bent dan 23, mag de kale huurprijs niet hoger zijn dan €417,34 per maand
  • Je hebt geen vermogen hoger dan €30.360 en verdient niet meer dan €22.700 per jaar. Als je een toeslagpartner hebt mag je samen niet meer dan €60.720 aan vermogen hebben of samen meer dan €30.825 per jaar verdienen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag

De maximale toeslag per maand in 2019 is €354,-. Dit kun je enkel ontvangen wanneer je minder dan €15.700 per jaar verdient en voldoet aan alle voorwaarden.

Voor de meeste studentenkamers kan je dus geen huurtoeslag aanvragen aangezien het geen zelfstandige woning betreft. Maar heb jij wel een zelfstandige woningen en voldoe jij aan bovenstaande eisen kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Hoeveel toeslag jij per maand zal krijgen kan je berekenen op de website van de belastingdienst.

Kom jij niet voor aanmerking voor huurtoeslag en zoek jij een leuke bijbaan als student? Lees dan meer over de De leukste bijbanen voor studenten.