Heb ik recht op huurtoeslag?

Een toeslag van de overheid om maandelijks de huur mede te betalen. Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar niet iedereen heeft recht op huurtoeslag. Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten van jouw woning. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen voordat je in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Voor welk type woning kan ik huurtoeslag krijgen?

Huurders van een zelfstandige woning komen mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Een zelfstandige woning is een woning met een eigen toegangsdeur, die in ieder geval een eigen woon(slaap)kamer, keuken en toilet moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan een flatwoning of een rijtjeshuis. Huur je een kamer in een (studenten)huis? Dan kom je meestal niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Hier bestaat één uitzondering op: indien je woning vóór 1 juli 1997 door de overheid is aangewezen voor de huurtoeslag. Check dus goed bij de verhuurder of dit het geval is.

Komt je woning in aanmerking, dan gelden deze voorwaarden:

 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning - dit geldt ook voor de eventuele medebewoner
 • Je hebt met de verhuurder een huurcontract getekend
 • Je betaalt de huur en kan dit aantonen met bankafschriften
 • Je bent ingeschreven bij de gemeente op het adres waar je de huurtoeslag voor wilt aanvragen
 • Je hebt een zelfstandige huurwoning dus (een eigen deur, woon(slaap)kamer, toilet en keuken)
 • Je kale huur mag in 2019 niet hoger zijn dan €720,42 per maand. In 2020 is dat €737,14. Als je jonger bent dan 23 mag de kale huurprijs in 2019 niet hoger zijn dan €424,44 per maand. Je dient de huurprijs inclusief de servicekosten op te geven. De volgende vier servicekosten mag je opgeven als servicekosten waarvoor je in aanmerking komt voor huurtoeslag:
  • Kosten voor de lift en elektriciteit in gemeenschappelijke ruimten
  • Schoonmaakkosten voor gemeenschappelijke ruimte
  • Kosten voor een huismeester
  • Kosten voor onderhoud van dienstruimten en gemeenschappelijke recreatieruimten

Tot slot: inkomens- en vermogensvoorwaarden bij huurtoeslag

Om huurtoeslag te ontvangen mag jouw inkomen niet te hoog zijn. Het maximale inkomensbedrag wordt per jaar vastgesteld. In 2019 was dit voor alleenwonenden €22.700.

Woon je niet alleen? Dan mocht het inkomen van alle mensen waarmee je samenwoont in 2019 niet hoger zijn dan €30.825. Kijk dus goed naar de actuele inkomenslimiet*

Ook je vermogen mag niet te hoog zijn. Je mag in 2020 maximaal €30.864 aan eigen vermogen hebben.

Als je een toeslagpartner hebt, dan mag jullie vermogen niet hoger zijn dan €61.692. Wanneer je een toeslagpartner hebt kan je vinden op de site van de Belastingdienst.

*Vanaf 2020 wordt een geleidelijke inkomensgrens ingevoerd. Bij een stijgend inkomen, gaat het recht op huurtoeslag niet in een keer verloren, maar loopt deze langzaam terug tot nul.

Wat is de maximale huurtoeslag wat ik kan krijgen?

De maximale toeslag per maand in 2019 was €354,-. Dit kun je enkel ontvangen wanneer je minder dan €15.700 per jaar verdient en voldoet aan alle voorwaarden. Voor de meeste studentenkamers kan je dus geen huurtoeslag aanvragen aangezien het geen zelfstandige woning betreft. Maar heb jij wel een zelfstandige woningen en voldoe jij aan bovenstaande eisen kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Hoeveel toeslag jij per maand kunt krijgen kan je berekenen op de website van de Belastingdienst.

Kamernet heeft getracht de regels omtrent het huren en verhuren van een woning voor je samen te vatten. Dit betreft geen advies en daar kunnen geen rechten aan worden ontleend. Bij twijfel raden wij je aan om een deskundige te raadplegen.

Kom jij niet voor aanmerking voor huurtoeslag en zoek jij een leuke bijbaan als student? Lees dan meer over de De leukste bijbanen voor studenten.