Alles wat je moet weten over het verhuren van een hospitakamer
Een hospitakamer is een kamer die verhuurd wordt door een hospita. Onder hospita wordt de persoon verstaan die in hetzelfde huis woont, deze persoon is meestal de eigenaar of huurder van de woning. Meestal deel je samen de keuken, douche en het toilet. Voor een hospitakamer moet je meestal ook gewoon hospiteren. De hospita vindt het vaak belangrijk dat je wat rustiger bent en dat het goed klikt. Verder moet je bij het verhuren van een hospitakamer op de volgende zaken letten.
Een proeftijd van 9 maanden
Een belangrijk punt bij het huren of verhuren van een hospitakamer, is dat er een proeftijd geldt van 9 maanden. Binnen de eerste negen maanden van de huurovereenkomst mag de hospita het contract zonder opgave van reden opzeggen. Hierbij geldt wel een opzegtermijn van 3 maanden. De hospita kan op deze manier de huur makkelijk opzeggen, indien het bijvoorbeeld niet klikt met de huurder. Je woont tenslotte toch samen in 1 huis. Na de proeftijd van 9 maanden geldt de normale huurbescherming, zoals deze ook geldt voor andere kamers. De verhuurder moet dan een wettelijke reden hebben om de kamerhuur op te zeggen.
Mogelijk geen inkomstenbelasting over inkomsten verhuur
Je betaalt over de inkomsten die je ontvangt van de kamerverhuur tot op een bepaalde grens geen inkomstenbelasting, mits het gaat om jouw eigen woning. De grens wordt jaarlijks vastgesteld. Deze zogenaamde kamerverhuurvrijstelling wordt in dit artikel verder besproken. Kijk dus goed of je huurinkomsten boven of onder deze grens vallen.
Check mogelijk verbod onderverhuur
Ben je zelf een huurder van een woning? En wil je een kamer in de gehuurde woning onderverhuren? Check dan goed het huurcontract. In sommige contracten is een verbod op onderhuur opgenomen. Het is dan niet toegestaan om de kamer onder te verhuren. Wel kan je aan de woningeigenaar om een ontheffing van het onderhuurverbod vragen. Bekijk de tips van Kamernet voor het onderverhuren van je kamer.
Schriftelijke huurovereenkomst om huurtoeslag te behouden
Ontvang je huurtoeslag van de Belastingdienst? Dan is het belangrijk dat je een schriftelijke huurovereenkomst sluit met de onderhuurder. Binnen 4 weken na het sluiten van de overeenkomst moet je de onderverhuur doorgeven aan de Belastingdienst. In dat geval tellen de onderhuurder en zijn inkomen niet mee bij het bepalen van jouw huurtoeslag.
Heb je geen schriftelijke huurovereenkomst gesloten? Dan wordt de hoogte van de huurtoeslag wel aangepast. De Belastingdienst ziet dan namelijk de onderhuurder als een medebewoner. Wat dit voor jouw huurtoeslag betekent lees je dit artikel.
Tot slot: Maak duidelijke afspraken
Aangezien de keuken, het toilet en de badkamer gedeeld zijn is het belangrijk om goede afspraken te maken over het gebruik hiervan. Indien nodig kun je deze afspraken ook laten opnemen in het huurcontract. Verder is het belangrijk dat de hospita en de huurder goed met elkaar om kunnen gaan. Zo heeft de huurder gewoon recht op privacy en heeft hij/zij een deur nodig die dicht kan en het liefst een die ook kan worden afgesloten. De hospita mag in ieder geval niet zonder toestemming de kamer betreden!
Kamernet heeft getracht de regels omtrent het verhuren van een woning voor je samen te vatten. Dit betreft geen advies en daar kunnen geen rechten aan worden ontleend. Bij twijfel raden wij je aan om een deskundige te raadplegen.