Onderhuur van je kamer: zo pak je dat aan

Ga jij een paar maanden reizen? Of ga je op exchange voor een semester? Dan is het onderhuren van je kamer of studio een geweldig idee. Zo verlies je je plekje niet in je studentenhuis en hoef je geen dubbele kosten te betalen aan je huur en je verblijf op reis. Hier kun je alles lezen over het onderhuren van je kamer in een overzicht.

Stap 1: Check eerst of het mag van de huisbaas

Staat de woning niet op jouw naam? Dan is het verplicht om toestemming te vragen van de huisbaas. Wanneer je toestemming hebt, kun je de kamer namelijk aan een derde partij verhuren terwijl jij op reis bent. Vaak staat in het huurcontract met de verhuurder of huisbaas al aangegeven of het toegestaan is.

Stap 2: Stel je kamer op tijd beschikbaar

Wanneer je tijdens je studie gaat reizen, ga je meestal aan het begin van een semester. Om te verzekeren dat iemand tijdelijk in jouw kamer kan gaan, kun je het beste op tijd je kamer beschikbaar stellen. Je kunt je kamer plaatsen op Kamernet, dan ben je zeker van een nieuwe huurder en een leuke vervanger voor je huisgenoten.

Stap 3: Maak een huurcontract

Het kan verwarrend zijn, maar bij onderhuur komen twee contracten kijken. Het eerste contract is met jou en de huisbaas. Het tweede contract is tussen de nieuwe huurder en jou. Het is belangrijk dat in het eerste contract toestemming staat voor onderhuren. In het tweede contract staan de afspraken tussen jou en je tijdelijke huurder. Zaken zoals de huurprijs, aansprakelijkheid en gebruik van spullen worden vastgesteld in dat contract.

Stap 4: Vraag iemand om contactpersoon te zijn

Omdat jij niet aanwezig bent om de boel te controleren, is het verstandig een contactpersoon te regelen voor de nieuwe tijdelijke huurder. Dit kan je eigen huisbaas zijn, je andere huisgenoten maar ook je familie. Zo weet je zeker dat jij je geen zorgen hoeft te maken op reis.

Stap 5: Leg de staat van de woonruimte vast

Je kunt een video opname of foto’s maken van je kamer voor je de kamer verhuurd. Er kan namelijk schade ontstaan en de kans bestaat dat je niet meer goed weet hoe het eruit zag voor je vertrok. Door het vastleggen van de kamer voorkom je dit probleem.