Wil je je huurwoning onderverhuren? Zo pak je het aan.
Onderverhuren kan een goede oplossing zijn als je tijdelijk niet in je kamer, appartement of huis woont. Dit kan zijn omdat je op reis gaat, een stage in het buitenland hebt of je de hoge huurkosten niet alleen kunt betalen. Onderverhuren is alleen niet in iedere situatie mogelijk en er gelden verschillende regels en voorwaarden. In dit artikel leggen we verder uit wat je moet weten over onderverhuur, zodat jij je huurwoning kunt onderverhuren.
Kan ik mijn huurwoning onderverhuren?
Je mag niet je hele huurwoning onderverhuren, dat is wettelijk verboden. Je mag als huurder wel een kamer van je huurwoning onderverhuren. Maar dit mag alleen wanneer dit ook in je huurcontract staat. Staat het er niet in dan mag het uiteraard niet.
De belangrijkste regels over onderverhuur
1. Toestemming van de verhuurder: Je hebt schriftelijke toestemming nodig van je verhuurder om te mogen onderverhuren. Vaak is dit ook vastgelegd in het huurcontract. Als je geen toestemming krijgt voor onderverhuur en je gaat toch je woning onderverhuren, kan dat leiden tot ontbinding van je huurcontract. Wat kan leiden tot juridische problemen.
2. Tijdelijke afwezigheid: Onderverhuren is meestal toegestaan wanneer je tijdelijk niet in je woning woont. Dit kan zijn omdat je een lange reis hebt gepland of voor studie of work naar het buitenland vertrekt. Wanneer je verhuurder hier akkoord opgeeft heb jij geen extra kosten en staat de woning niet tijdelijk leeg.
3. Sociale huurwoningen: Voor sociale huurwoningen gelden strengere regels. Onderverhuren van een sociale huurwoning is vaak verboden en alleen onder zeer specifieke omstandigheden toegestaan. Waarom? Om misbruik en oneerlijke winst te voorkomen aangezien sociale huurwoningen een stuk goedkoper zijn.
4. Geen winst maken: Wanneer je je woning gaat onderverhuren is het verboden om dit tegen een hogere huurprijs te doen. Dit wordt gezien als illegaal winst maken.Wat zijn de gevolgen van (illegaal) onderverhuur?
Het zonder toestemming onderverhuren kan leiden tot beëindiging van de huurovereenkomst voor de huurder. Dit komt doordat je als huurder je niet aan de regels houdt, wat een wettelijke reden is om het huurcontract op te zeggen.Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor de onderhuurder die de woning illegaal huurt, die moet de woning verlaten. Hoe hoog is de boete voor illegale onderverhuur?
Als de huurder illegaal onderverhuurt, moet hij een boete betalen die gelijk is aan drie keer de dagelijkse huurprijs, met een minimum van €45 per dag. Deze boete is direct verschuldigd.Hoe pak je onderverhuren het beste aan?
Je hebt toestemming gekregen van je verhuurder voor onderverhuur van je woning. Met de volgende stappen weet je precies hoe je het beste je woning kunt onderverhuren.
- Controleer je huurcontract: Lees je huurcontract goed door om te zien wat je verhuurder heeft opgenomen over regels en voorwaarden voor onderverhuur. Staat er niets in je huurcontract? Zorg dan dat je schriftelijk de regels en voorwaarden van je verhuurder ontvangt.
- Stel een onderhuurcontract op: Om verrassingen te voorkomen is het verstandig een onderhuurcontract op te stellen. Dit is prettig voor jou, de verhuurder en onderhuurder. Vermeld hierin de huurprijs, de duur van de onderhuur en wie verantwoordelijk is voor wat.
- Verzekeringen: Check of je verzekering onderhuur dekt en of de onderhuurder zich aan verschillende verzekeringsvoorwaarden moet houden.
- Contactpersoon: Als je je woning of een kamer onderverhuurt, is het fijn om iemand als contactpersoon te hebben, zeker als jij in het buitenland bent. Dit kan bijvoorbeeld je verhuurder zijn of een huisgenoot in je huis.
- Leg de staat van je woning vast: Maak een video opname of foto’s van je kamer of woning voor de onderverhuur start. Er kan schade ontstaan en de kans bestaat dat je niet meer goed weet hoe het eruit zag voor je vertrok. Door de staat van de kamer vast te leggen, voorkom je dit probleem.
- Vraag om borg: Wil je geen risico nemen, dan kun je de onderhuurder een borg vragen. Stel er gaat iets kapot, dan heb je dit financieel gedekt en voelt de onderhuurder meer verantwoordelijkheid om je woning of kamer goed te onderhouden.
Conclusie
Onderverhuren kan een slimme oplossing zijn als je tijdelijk je huurwoning niet gebruikt, maar het is belangrijk om de regels goed te volgen. Zorg ervoor dat je altijd schriftelijke toestemming van je verhuurder hebt en houd je aan de voorwaarden in je huurcontract. Illegale onderverhuur kan leiden tot beëindiging van je huurovereenkomst en hoge boetes. Door goed voorbereid te zijn en duidelijke afspraken te maken met een onderhuurder, kun je veel problemen voorkomen. Door deze stappen te volgen, kun je met een gerust hart je kamer in Delft onderverhuren en mogelijke problemen voorkomen.