8 tips om veilig een woonruimte te huren

Veilig een woonruimte vinden

Bij Kamernet vinden we veiligheid belangrijk, daarom doen we ons best om het platform vrij te houden van incorrect woningaanbod. Dit doen we door alle nieuwe advertenties automatisch en handmatig te controleren op authenticiteit, toch kan het zijn dat er een kwaadwillende actief is op het platform, wees daarom altijd kritisch. Om ervoor te zorgen dat jij je zoektocht naar een kamer, studio of appartement zo veilig mogelijk kunt voortzetten, hebben we de belangrijkste veiligheidstips voor je op een rijtje gezet:

Veiligheidstip 1. Blijf realistisch

Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dit het vaak ook. Bekijk de woningadvertentie zorgvuldig en controleer of de foto’s van de woonruimte overeenkomen met de bijbehorende beschrijving. Kijk daarom kritisch naar de prijs per vierkante meter en vergelijk dit met vergelijkbare woningen in de buurt voor een realistisch beeld.

Veiligheidstip 2: Blijf alert

Blijf altijd alert tijdens het zoeken naar een kamer, studio of appartement en wees extra oplettend als een verhuurder veel taalfouten maakt. Veel oplichters die misbruik proberen te maken van het platform zijn namelijk niet woonachtig in Nederland en gebruiken een vertaalmachine om te communiceren met woningzoekenden.

Veiligheidstip 3: Communiceer en betaal alleen via Kamernet

Verlaat het Kamernet platform niet en zorg ervoor dat alle communicatie en betalingen via de Kamernet website of app verlopen. Laat je niet overhalen om naar een ander verhuurplatform te gaan, doe nooit een betaling via een andere verhuursite. Wil iemand per se het Kamernet platform verlaten? Wees dan voorzichtig en neem contact op met onze klantenservice, zodat wij je verder kunnen helpen.

Veiligheidstip 4: Vraag om verificatie

Twijfel je aan de betrouwbaarheid van een verhuurder? Vraag ze om zich gratis te verifiëren! De bankrekening van de verhuurder wordt dan geverifieerd. Nadat een verhuurder zich heeft geverifieerd, kun je RentOK gebruiken om veilig de aanbetaling, huur of borg over te maken naar de verhuurder. De verificatie is gratis, er is dus geen reden waarom een verhuurder zich niet zou willen verifiëren.

Veiligheidstip 5: Stuur nooit een kopie van jouw identiteitsbewijs

Geef nooit op voorhand een kopie van je identiteitsbewijs. Wanneer een verhuurder hierom vraagt ben je niet verplicht dit op te sturen. Mocht je er toch voor kiezen om een kopie van je identiteitsbewijs op te sturen, laat alleen de gegevens zichtbaar die echt nodig zijn. Zo voorkom je dat er identiteitsfraude kan worden gepleegd met jouw paspoort of identiteitsbewijs. Om de kans op identiteitsfraude te verlagen, raden we je aan om wettelijke documenten uitsluitend naar geverifieerde verhuurders te sturen.

Veiligheidstip 6: Stel een goede huurovereenkomst op

Stel altijd een huurovereenkomst op, lees deze aandachtig door en betaal nooit zonder dat deze ondertekend is. Bekijk ook onze tips voor het opstellen van een huurcontract.

Veiligheidstip 7: Krijg een sleutelgarantie

Ben je niet in staat de verhuurder te ontmoeten? Betaal dan veilig via RentOK en krijg een sleutelgarantie. Dan wordt het overgemaakte bedrag bewaard op een derdenrekening totdat de sleuteloverdracht heeft plaatsgevonden.

Veiligheidstip 8: Maak veilig geld over

Maak nooit geld over naar het buitenland, betaal nooit met contant geld en maak geen gebruik van betalingsdiensten zoals Moneygram of Western Union. Let op: soms vragen verhuurders je om geld over te maken via een bekende service als Airbnb of Homeaway. De links naar deze website zijn echter vaak onechte links en zijn niet traceerbaar, maak hier dus geen gebruik van! Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice!

Bij Kamernet adviseren we je altijd om gebruik te maken van RentOK: dé manier om veilig en snel de huur, borg en/of (aan)betaling van de eerste maand huur te regelen. Zo weet je zeker dat de verhuurder het bedrag veilig heeft ontvangen, nog voor de sleuteloverdracht heeft plaatsgevonden. Bekijk alle informatie over RentOK.

Wat kan ik tegen online oplichters doen?

We doen ons best om ons platform schoon te houden van kwaadwilligen. Heb je twijfels over een verhuurder of een bepaalde advertentie op kamernet? Neem dan contact op met onze klantenservice. Ons team van specialisten kijkt graag met je mee.