Hoe schrijf je een goed bericht naar verhuurders? 

Hoe schrijf je een goed bericht naar verhuurders?

Het vinden van een woonruimte kan best uitdagend zijn, vooral in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Een belangrijke stap in het vinden van een kamer, studio of appartement is het schrijven van een goed bericht aan verhuurders. Vandaar dat we een aantal tips voor je op een rijtje hebben gezet waarmee jij je kansen op een reactie van een verhuurder kunt vergroten.

1. Laat zien dat je oprecht interesse hebt in de woning

Schrijf nooit “Hi, is de kamer nog beschikbaar?”. Dit laat misschien wel zien dat je interesse hebt in de kamer, maar verder zegt het niet erg veel over jou zelf of waarom je interesse hebt in de kamer. Probeer in plaats hiervan een bericht op te stellen waarin je laat zien dat je oprecht interesse hebt in de woonruimte. Doe dit door de beschrijving van de woning aandachtig door te lezen en je bericht aan de verhuurder aan te passen.

2. Introduceer jezelf

Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken op de verhuurder. Houd in gedachte dat de verhuurder jou nog niet kent en dus aan de hand van je bericht moet bepalen of jij wordt uitgenodigd voor een bezichtiging. Vandaar dat jij je bericht het beste kunt beginnen met een korte introductie van jezelf. Denk hierbij aan het benoemen van:

  • Je naam en leeftijd
  • De reden van verhuizing (voor studie of werk)
  • Een korte introductie van eventuele medehuurders

3.  Verplaats jezelf in de verhuurder

Niet elke verhuurder of huisgenoot is op zoek naar dezelfde soort persoon. Zo heeft een verhuurder misschien de voorkeur voor een rustige huurder die de woning voor minimaal een jaar wilt huren, terwijl huisgenoten juist op zoek zijn naar een sociaal iemand met een passie voor koken. Vandaar dat het belangrijk is om je bericht aan te passen voor elke verhuurder. Je kan je bericht persoonlijker maken door:

  • De naam van de verhuurder te verwerken in je bericht.
  • Te vertellen waarom juist deze woning of buurt je aanspreekt om te laten zien dat je de advertentie goed hebt gelezen.
  • Eventuele voorwaarden die in de advertentie staan te verwerken in je bericht, bijvoorbeeld door aan te geven dat je niet rookt.
  • Hobby’s en interesses te benoemen die jou de geschikte huurder of huisgenoot maken. Drummen kun je dus misschien beter weglaten, tenzij je een geluidsdichte kamer hebt gevonden.

4. Houd het kort

Nadat je hebt gecheckt of je alle nodige informatie in je bericht hebt verwerkt is het tijd om te kijken naar de lengte van je bericht. Verhuurders hebben vaak niet de tijd om een heel A4’tje vol tekst te lezen, maak je bericht dus niet te lang. Een goed bericht naar een verhuurder bestaat normaal gesproken uit ongeveer 150 woorden.

Weet je niet zeker hoe je jouw bericht moet beginnen? Bekijk dan dit voorbeeld van een goed bericht naar een verhuurder voor wat inspiratie:

“Beste Meneer Smit,

Mijn naam is John Doe en ik ben 19 jaar oud. Ik schrijf u omdat ik geïnteresseerd ben in de woning aan de Streetlane in Amsterdam. Ik woon op het moment nog in Groningen, maar per 1 september begin ik aan de studie geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Vandaar dat ik per direct op zoek ben naar een woonruimte in omgeving Amsterdam.

De woning aan de Streetlane in Amsterdam spreekt mij bijzonder aan vanwege de korte afstand naar de universiteit van Amsterdam en de dichtstbijzijnde voorzieningen. Alhoewel ik ervan houd om sociaal te doen, zie ik mijn thuis als een plek om tot rust te komen, vandaar dat ik denk de geschikte huurder te zijn voor deze woonruimte.

Graag zou ik een afspraak met u willen maken om de woning te bezichtigen. Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

John Doe”

Met deze tips en het voorbeeld kun je aan de slag met het schrijven van je eigen bericht aan verhuurders. Bekijk alle kamers, studio’s en appartementen in Nederland, schrijf een personaliseerde bericht om je interesse in de woonruimte uit te drukken en vind jouw nieuwe thuis!