Wat moet je regelen als je op kamers gaat?

Wat moet je regelen voordat je op kamers gaat?

Wat moet je regelen als je op kamers gaat? Op kamers gaan is een grote stap; plots heb jij allemaal nieuwe dingen waar jij rekening mee moet houden en waar je verantwoordelijk voor bent. Om je op weg te helpen hebben wij een handige checklist opgesteld. Kijk snel in de lijst en regel je zaken!

Wat moet je regelen als je op kamers gaat?

1. Huurcontract

Heb jij eindelijk een kamer kunnen bemachtigen? Vergeet in alle enthousiasme niet het huurcontract op te stellen en te ondertekenen. Dat is het bewijs dat de woonruimte officieel jouw nieuwe thuis is. Op Kamernet kun je meteen ook lezen wat in zo een huurcontract hoort te staan.

2. Inschrijven bij de gemeente

Een andere belangrijke stap is je inschrijven bij de gemeente, zo weet de overheid – waaronder de belastingdienst – waar je woont. Kijk op de website van de gemeente waar je gaat wonen voor meer informatie en om een afspraak te maken. In dit artikel over inschrijven bij de gemeente lees je er alles over.

3. Verhuizen

Nu je dan een kamer hebt, is het tijd om te gaan verhuizen. Hiervoor heb je natuurlijk wel een busje of een verhuiswagen nodig. Je kunt natuurlijk ook de auto van je ouders lenen, maar dat is waarschijnlijk nog duurder in benzinekosten voor al die spullen. Je kunt ook zelf een klein busje huren welke je gewoon mag rijden met je reguliere B rijbewijs.

4. Meubels

Dit is al een leukere klus: je meubels uitkiezen. Waarschijnlijk heb je al een lange verlanglijst van de Ikea, maar kijk vooral ook voor aanbiedingen op websites zoals bol.com. Hier vind je vaak goedkope deals die net iets origineler zijn dan de standaard Ikea uitvoering. Daarnaast is het altijd goed om via Marktplaats, je ouders of vrienden van je ouders aan gratis meubels te komen. Dat scheelt je veel geld.

5. Verzekeren

Denk ook aan alle relevante verzekeringen nu je op kamers gaat. Naast je zorgverzekering kun je denken aan een inboedelverzekering of aan een aansprakelijkheidsverzekering. Kijk bijvoorbeeld bij Hema Verzekeringen of bij een verzekeraar die gespecialiseerd is in studenten zoals Anderzorg.

6. Subsidies en toeslagen

Het is natuurlijk altijd verstandig om te kijken of je recht hebt op toeslagen of subsidies, zoals extra studiefinanciering of huurtoeslag. Hier kun je meteen zien of je recht hebt op huurtoeslag.

7. Wijzig je adressen

Dit gaat helaas niet automatisch! Het is goed als je bij je bank, je verzekeraar, je werkgever en op je school aangeeft wat je nieuwe adres is. Daarnaast kun je ook denken aan de huisarts, tandarts en fysiotherapeut - die sturen vaak per post een factuur. Ten slotte raden we je aan om al je abonnementen na te lopen.

8. De buurt/huisgenoten leren kennen

Dit is natuurlijk het leuke gedeelte! In een nieuwe stad is super veel te ontdekken. Ga er snel op uit en kijk waar je de lekkerste koffie kunt halen, waar het leukste terrasje van de buurt is en waar je goede pizza kunt scoren. Daarnaast is het goed om een leuke avond met je huisgenoten te organiseren, zo leer je elkaar kennen. Denk bijvoorbeeld aan leuke spelletjes, veel pizza en drankjes. Heb jij geen huisgenoten? Dan is het een goed idee om een onwijs leuke housewarming te geven!