Woonruimte gezocht: 8 tips voor een succesvolle zoektocht 

De zoektocht naar een kamer, studio of appartement kan best overweldigend zijn, vooral als je nog niet precies weet waar moet beginnen. Daarom geven we je graag 8 insider tips om je zoektocht naar een woonruimte op Kamernet zo succesvol mogelijk te maken

1. Wees geduldig en geef niet op

Hoe lang het precies duurt om een woonruimte te vinden hangt natuurlijk af van waar je precies naar op zoek bent. Maar de meeste mensen vinden na ongeveer 1 tot 3 maanden een geschikte woonruimte, afhankelijk van waar zoekt. Ben je al een tijdje bezig en heeft je zoektocht tot nu toe nog niks opgeleverd? Maak je dan geen zorgen, er zijn nog veel dingen die je kunt doen om je kans op een woonruimte te verhogen.

2. Vul je profiel volledig in

Wist je dat 30% van alle verhuurders niet reageert op berichten van huurders zonder een profielfoto? Verhuurders en huisgenoten willen graag weten wie er in hun huis komt wonen. Dus hoe meer informatie je op je profiel hebt staan, hoe meer kans je hebt dat verhuurders ook echt op je berichten zullen reageren. Voeg naast een profielfoto en beschrijving dus ook gerust je hobby’s en interesses toe!

3. Wees bereid een stapje extra te zetten

Nederland is relatief klein. Zo kun je binnen drie uur al van de ene kant van het land naar de andere kant reizen. Denk daaraan bij je zoektocht en zet je zoekradius een keer op 10km of meer. Vaak zijn de huurprijzen buiten de stad wat lager en met de trein, bus of metro sta je zo in het centrum!

4. Blijf op de hoogte van nieuwe woningen

Om een woning te kunnen vinden, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van alle beschikbare woonruimtes die aan jouw eisen voldoen. Gelukkig kun je op Kamernet zoekopdrachten instellen met jouw persoonlijke voorkeuren. Wanneer er dan een geschikte woonruimte online wordt geplaatst, krijg je hier direct een bericht van. Je kan er ook voor kiezen om maar een keer per dag een bericht te krijgen, zodat je in een keer op alle geschikte woonruimtes kunt reageren.

Natuurlijk kun je ook gewoon onze Facebook pagina volgen!  Zoek op Facebook naar: 'Kamernet' + jouw stad"  om op de hoogte te blijven van het actuele aanbod.

5. Schrijf een goed bericht naar verhuurders

Als je wilt dat verhuurders de tijd nemen om op je bericht te reageren, moet je ook de tijd nemen om een goed bericht samen te stellen. Stuur dus nooit een bericht met alleen de vraag of de woning nog beschikbaar is, maar vertel de verhuurder wie je bent, waarom je interesse hebt in de woonruimte en waarom jij een goede huurder bent. Weet je niet zeker hoe je moet beginnen? Bekijk dan dit voorbeeld van een goed bericht naar een verhuurder voor wat inspiratie.

6. Contacteer genoeg verhuurders

Als je eenmaal een goed bericht hebt geformuleerd, kun je beginnen met reageren op kamers, studio's en appartementen. Hoe meer verhuurders je benaderd, hoe hoger de kans op een woonruimte. Maar hoeveel reacties zijn genoeg? Uit ons onderzoek blijkt dat woningzoekenden gemiddeld 15 tot 20 berichten per maand versturen voordat ze een geschikte woonruimte vinden. Kijk ook eens verder dan de eerste 3 pagina’s van de zoekresultaten, dat deze woonruimtes niet geschikt waren voor iemand anders, betekent niet dat ze niet geschikt zijn voor jou!

7. Houd rekening met je matchingscore

Voordat je begint met het schrijven van een uitgebreid bericht naar een verhuurder waarin je uitlegt dat jij de perfecte huurder bent, is het handig om eerst even te checken of dat ook echt het geval is. Soms stellen verhuurders of huisgenoten namelijk bepaalde eisen aan huurders op basis van je geslacht, leeftijd en status als student of werkende. Voldoe je aan alle eisen, dan heb je een matchingscore van 3/3 en kun je dus gerust op de advertentie reageren. Voldoe je niet aan alle eisen, kun je misschien beter op zoek gaan naar een andere woonruimte waar je meer kans op maakt.

8. Een goed begin is het halve werk

Goede timing is niet alleen belangrijk tijdens je zoektocht, maar de timing van je zoektocht zelf is ook enorm belangrijk. Als je per se voor een bepaalde datum moet verhuizen in verband met school of werk, zorg er dan voor dat je op tijd begint met zoeken. Wil je minder concurrentie? Start je zoektocht dan in de lente in plaats van de zomer en wees de drukte voor.

Het is dus erg belangrijk dat je je niet te snel laat ontmoedigen in de zoektocht naar een woonruimte. Het is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Verbeter je kansen met bovenstaande tips en bekijk dan het actuele aanbod op Kamernet!