Het opstellen van een huurcontract
H eb je een geschikte huurder of huisgenoot gevonden? Of zocht je een huis en is het nu tijd om een huurcontract op te stellen voor jouw nieuwe woning of studentenkamer? Dan is het belangrijk dat alle afspraken in een huurovereenkomst worden vastgelegd. Door middel van een huurovereenkomst kan je de afspraken vastleggen die te maken hebben met de woning zoals de huurprijs, de periode en de betalingen die voldaan dienen te worden.
In een huurcontract staan onder andere de volgende onderdelen:
- De gegevens van de huurder(s) en verhuurder
- Wat de huurprijs is (inclusief/exclusief gas, water en elektriciteit, servicekosten en contractkosten, rioolheffing, gemeentelijke belastingen, etc.)
- De borgsom en de datum en manier waarop deze is voldaan
- Het adres van de woning en een omschrijving (de hoeveelheid kamers, of er sprake is van een tuin, parkeerplek of berging etc.). Het is aan te raden om de staat van het gehuurde ook in een apart proces-verbaal van oplevering op te nemen. Deze wordt dan door partijen ondertekend en aangehecht aan de huurovereenkomst.
- Of de woning gemeubileerd is (en met welke meubels) of gestoffeerd/kaal verhuurd wordt
- De ingangsdatum van de huurovereenkomst en de datum van sleuteloverdracht
- De duur: is het een tijdelijk huurcontract voor bepaalde tijd of juist voor onbepaalde tijd?
- Verlenging en opzegging: wanneer zal de huurovereenkomst automatisch verlengd worden en wanneer de huurder of juist de verhuurder het huurcontract kan opzeggen
- Betalingsverplichting en de manier en datum waarop de betalingen plaatsvinden
- Of en wanneer de huur verhoogd gewijzigd mag worden
- Wat de huidige onderhoudsstaat is en wat de verplichtingen zijn voor de huurder en verhuurder om bepaalde zaken te onderhouden
- De huisregels en afspraken over het gebruik van de voorzieningen en bezoek, onderhuur en bijvoorbeeld of roken en/of huisdieren zijn toegestaan
- Een handtekening van de huurder en verhuurder onder aan het huurcontract en een paraaf op elke pagina van het huurcontract
Mogelijke extra afspraken voor de huurovereenkomst bij kamerverhuur
Bij het verhuren van een kamer kunnen de volgende afspraken van belang zijn (bron: Rijksoverheid):
- Tijdstip en de manier waarop betaald moet worden
- Hoe de huur opgezegd moet worden en wanneer de huur verhoogd kan worden.
- Of de huurder een zogenaamd coöptatierecht heeft waarbij hij bij vertrek een opvolger kan aandragen
- Gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes (keuken, badkamer, wasmachine etc)
- Over het schoonmaken van deze gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen
- Of huisdieren zijn toegestaan
- Afspraken over privacy en overlast, bijvoorbeeld of de kamers afsluitbaar zijn
- Of bezoek en logés zijn toegestaan
Zorg ervoor dat je als verhuurder en huurder het huurcontract goed doorneemt, ervoor zorgt dat overal een paraaf staat en dat beide partijen een kopie van het huurcontract ontvangen.
Het is daarnaast slim om een extra ontvangstbevestiging op te stellen voor de borgsom en eventuele extra kosten die zijn voldaan. Heb je twijfels, dan kun je altijd de huurovereenkomst laten controleren door een jurist of notaris.
Aanvulling op huurovereenkomst
Het kan soms nodig zijn om na het afsluiten van de huurovereenkomst aanvullende of vervangende afspraken te maken. Een wijziging van bijvoorbeeld de huurprijs of de servicekosten kan namelijk voorkomen. Je kan deze wijzigingen afsluiten in een aanvullend document. Dit wordt een allonge genoemd. Hierin worden de wijzigingen ten opzichte van het oorspronkelijke huurcontract vastgelegd.
Voorbeelden van huurcontracten
Bij Kamernet bieden we verschillende voorbeeldcontracten met bijbehorende Algemene Bepalingen aan. Hieronder kun je de voorbeelden vinden. Je kan deze zo overnemen en invullen, of gebruiken ter inspiratie.
Let erop dat deze voorbeeldcontracten aangepast moeten worden, afhankelijk van de situatie van de huurder, verhuurder en woning. Het kan dus ook zijn dat er artikelen ontbreken of overbodig zijn.
- Voorbeeldcontract tijdelijke huurovereenkomst
- Voorbeeldcontract huurovereenkomst voor onbepaalde tijd
- Algemene Bepalingen Woonruimte
- Voorbeeldcontract Engelse tijdelijke huurovereenkomst
- Voorbeeldcontract Engelse huurovereenkomst voor onbepaalde tijd
- Algemene Bepalingen Woonruimte (Engelstalig)
Kamernet heeft getracht de regels omtrent het verhuren van een woning voor je samen te vatten. Dit betreft geen advies en daar kunnen geen rechten aan worden ontleend. Bij twijfel raden wij je aan om een deskundige te raadplegen.