AOW en het verhuren van een woning

Normaal gesproken krijg je, als je gaat samenwonen, een AOW-pensioen van 50% van het netto minimumloon. Hebben jullie allebei de AOW-leeftijd bereikt en wonen jullie samen, dan krijgen jullie dus samen 100%. Dat geldt echter niet indien je een deel van je woning (onder)verhuurt, of wanneer je zelf huurt en in hetzelfde huis als de verhuurder woont. In dat geval spreekt de wetgever namelijk van een commerciële relatie. Voor de AOW woon je dan niet samen. De wetgever ziet dit als een puur zakelijke relatie.

Wanneer is er bij een AOW-pensioen sprake van een commerciële relatie?

Je hebt een commerciële relatie met elkaar als je:

  • Je deelt een woning met een of meer personen, je huurt of verhuurt een kamer of je hebt of bent een kostganger
  • Je hebt een strikt zakelijke relatie met elkaar
  • Over die zakelijke relatie zijn afspraken op papier vastgelegd
  • En je kan bewijsstukken van de zakelijke relatie tonen, zoals een contract en bankafschriften

Wat betekent dit voor je AOW?

Als je een commerciële relatie hebt met degene met wie je in één woning woont, dan behoud je het recht op AOW-pensioen van een alleenstaande (70% netto minimumloon). De normale regeling dat je bij samenwonen 50% van het netto minimumloon als AOW ontvangt geldt dan niet.

Mocht je geen commerciële relatie hebben met de andere persoon, dan geldt de eerdergenoemde 50% van het AOW-pensioen, ongeacht of je een deel van je woning verhuurt.

Wanneer is er geen sprake van een commerciële relatie voor de AOW?

Stel, je voldoet aan de voorwaarden van een commerciële relatie (zie de 4 voorwaarden hiervoor). Kan het dan toch zo zijn dat je géén commerciële relatie kan hebben onder de AOW. Ja, in de volgende situaties kan je nooit een commerciële relatie hebben:

  • Je bent eerder getrouwd of samenwonend geweest met de ander
  • Je hebt samen een kind, of het kind van de een is erkend door de ander
  • Je hebt een door de notaris opgesteld samenlevingscontract met de ander
  • Jouw huishouding is door een andere wet of regeling al aangemerkt als een gezamenlijke huishouding

Verhuur een kamer in je huis aan een student

Heb je de AOW-leeftijd bereikt en krijg je een AOW uitkering, maar wil je andere inkomsten genereren of gezelschap op 'je oude dag'? Momenteel zijn er veel studenten op zoek naar een studentenkamer om te wonen in de stad waar ze studeren. Helaas hebben we te maken met een kamertekort waardoor veel studenten nog veel moeten reizen.

Woon je in een groot huis en heb je ruimte zat, dan kun je ervoor kiezen om hospita te worden. Zo kun je een kamer in je woning verhuren aan een student of internationale student. Naast dat het financieel een bijdrage levert is het ook nog eens gezellig. Plaats eenvoudig een advertentie op Kamernet en verhuur een kamer in je huis aan een student.

Meer handige artikelen wanneer je jouw kamer of woning gaat verhuren:

Kamernet heeft getracht de regels omtrent AOW en het verhuren van een woning voor je samen te vatten. Dit betreft geen advies en daar kunnen geen rechten aan worden ontleend. Bij twijfel raden wij je aan om een deskundige te raadplegen.