De beste tips bij het verhuren aan studenten

Verhuren aan studenten lijk ingewikkeld, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn! Het klopt dat studenten vaak erg snel willen schakelen en snel ook snel van gedachten kunnen wisselen. Om daar goed mee om te kunnen gaan, kun je als verhuurder op de volgende punten letten. Zo wordt het verhuren weer een stuk leuker en gemakkelijker.

1. Online

Alles is online tegenwoordig. Via via een huurder vinden of een advertentie in de krant of supermarkt is niet meer van deze tijd. De grootste kans om een huurder voor je woning te vinden, is door je advertentie te plaatsen op Kamernet. Zo bereik je het snelst enorme aantallen studenten die een kamer of andere woonruimte zoeken.

2. Omgeving

Studenten vinden het wel belangrijk om in een net huis te wonen met goede voorzieningen, maar wat ze ook belangrijk vinden is de omgeving. Is er een leuke kroeg in de buurt? Hoe lang fietsen is de supermarkt? En is de universiteit goed te bereiken? Dit is het soort informatie dat studenten geïnteresseerd houdt en jij als verhuurder kunt daar goed op inspelen.

3. Foto’s en video’s

Studenten zijn visueel ingesteld. Het loont dan ook om goede foto’s te maken van de hele woning, niet alleen de beschikbare kamer. Het beste is om een video te plaatsen van de kamer en de woning. Het maken en plaatsen van een video kan tegenwoordig makkelijk en snel via Kamernet.

4. Duidelijke communicatie

Studenten zijn vaak met veel dingen tegelijk bezig. Daarom help je jezelf ermee wanneer je helder en duidelijk communiceert met de potentiele nieuwe huurder. Stel bijvoorbeeld puntsgewijs op wat je wilt weten. Zo kan de student simpelweg de lijst afgaan.

5. Eerlijk over kosten

Het is algemeen bekend dat studenten het niet erg breed hebben. Het is daarom erg handig om vooral een goed beeld van het kostenplaatje te geven. Zo komt de student niet voor verassingen te staan en ontvang jij gewoon je geld op tijd zonder geschil. Het handigste is het communiceren van een all-in prijs. Bekijk in dit artikel welke extra kosten wel of juist niet zijn toegestaan bovenop de huurprijs.

6. Regels

Buiten de kosten is het verstandig de tijd te nemen om het over regels te hebben. Heb jij een regel dat er geen feestjes worden gegeven? Dan kan de student goed nadenken of hij of zij hiermee akkoord gaat of toch een andere woonruimte gaat zoeken. Ook regels over opruimen, schoonmaken en andere klusjes kunnen vooraf vastgesteld worden. Zo hoeft er na het tekenen van het huurcontract geen onenigheid te ontstaan, want alles was vooraf al bekend.

7. Vertrouwen

Een student kan onbetrouwbaar overkomen, vaak doordat studenten geen vaste stroom van inkomsten hebben. Om toch vertrouwen te winnen kun je bijvoorbeeld vragen om een aanbeveling van een (oude) werkgever of leerkracht. Zo krijg je meer gevoel bij de nieuwe huurder.

8. Bereikbaar

Studenten gebruiken hun telefoon eerder om te sms’en of appen dan om te bellen. Zorg ervoor dat je goed bereikbaar blijft voor studenten, zo is de drempel voor studenten om iets aan te geven wanneer iets mis is lager. Dan ben jij natuurlijk ook sneller op de hoogte.