Tijdelijke verhuur: Mogelijkheden in 2024
Sinds de invoering van de Wet vaste huurovereenkomsten op 1 juli 2024 zijn de regels voor huurcontracten van huurwoningen in Nederland ingrijpend veranderd. Deze wet verplicht verhuurders om nieuwe huurders een vast huurcontract aan te bieden, waardoor tijdelijke huurcontracten in principe niet meer mogelijk zijn. Toch zijn er enkele uitzonderingen op deze regel, waardoor tijdelijke verhuur onder bepaalde omstandigheden nog steeds mogelijk is. Dit artikel bespreekt de situaties waarin je jouw woning tijdelijk kunt verhuren en welke uitzonderingsgroepen daarvoor in aanmerking komen.
Wat is de Wet vaste huurcontracten?
De Wet vaste huurovereenkomsten is ontworpen om meer zekerheid te bieden aan huurders en het gebruik van tijdelijke huurcontracten te beperken. Onder deze wet is het niet langer toegestaan om nieuwe huurcontracten voor onbepaalde tijd aan te bieden zonder dat deze automatisch overgaan in een vast contract. Huurders krijgen hierdoor meer bescherming en zekerheid over hun woonsituatie. Voor bestaande tijdelijke contracten die vóór 1 juli 2024 zijn afgesloten, verandert er niets; deze blijven geldig tot de afgesproken einddatum.
Uitzonderingen: Wanneer is een tijdelijk huurcontract nog mogelijk?
Ondanks de nieuwe regels zijn er nog steeds mogelijkheden om tijdelijke huurcontracten aan te bieden. Deze uitzonderingen zijn bedoeld om in specifieke situaties alsnog opties aan te bieden voor zowel verhuurders als huurders. We hebben de uitzonderingen op een rijtje gezet.
1. Leegstandwet Verhuur
Als een woning tijdelijk leegstaat en niet direct verkocht of langdurig verhuurd kan worden, kun je onder de Leegstandwet toestemming krijgen van de gemeente om de woning tijdelijk te verhuren. Dit is bijvoorbeeld voor woningen die te koop staan maar nog geen koper hebben gevonden.
Goed om te weten: als je je woning op deze manier tijdelijk verhuurt heeft de huurder geen huurbescherming. Je kunt dus altijd je woning terugkrijgen na de huurperiode.
2. Tussenhuur
Tussenhuur biedt een oplossing wanneer je tijdelijk niet in je woning verblijft. Dit kan zijn omdat je voor langere tijd in het buitenland werkt, op wereldreis gaat, of om een andere reden tijdelijk niet in je woning woont. In deze situatie kun je de woning tijdelijk verhuren totdat je weer terugkomt. Tussenhuur moet goed worden vastgelegd in een contract. Maak hierin duidelijk dat het een tijdelijke verhuur is.
3. Doelgroep uitzonderingen
Voor bepaalde doelgroepen blijft het mogelijk om tijdelijke huurcontracten af te sluiten. Deze contracten voor zijn bedoeld voor mensen in bijzondere situaties die een huurwoning voor een bepaalde tijd nodig hebben. Denk hierbij aan:
Studenten: Als een student tijdelijk verhuist voor een studie, bijvoorbeeld naar een andere stad, kun je een tijdelijk huurcontract aanbieden. Dit contract eindigt wanneer de student stopt met studeren.
Tijdelijke noodopvang: Personen die tijdelijk een woning nodig hebben vanwege een noodsituatie. Je kan hierbij denken aan renovatie van een eigen woning waardoor de bewoner tijdelijk een andere woning nodig heeft. Dit geldt ook voor mensen die in een sociale noodsituatie verkeren, zoals bij een scheiding.
Jongeren tussen 16 en 27 jaar: Als iemand jonger is dan 27 jaar en het huurcontract overneemt van een overleden ouder of verzorger, kun je in deze situatie een tijdelijk huurcontract aanbieden om de huurder de kans te geven op eigen benen te staan.
Statushouders: Als een huurder een statushouder is, is het mogelijk om een tijdelijk huurcontract aan te bieden. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de statushouder uit een COA-opvanglocatie komt en nog op een definitieve woning wacht.
Tweede Kans: Wanneer de huurder eerder een huurcontract heeft verloren, bijvoorbeeld vanwege overlast, kan je de huurder onder bepaalde voorwaarden een tweede of laatste kans geven met een tijdelijk huurcontract.
Wonen op de Waddeneilanden: Voor mensen die tijdelijk op een van de Waddeneilanden wonen. De huurder gaat bijvoorbeeld seizoenswerk doen. Ook dan is het mogelijk om een tijdelijk huurcontract te geven.
4. Hospitaverhuur
Hospitaverhuur is een vorm van tijdelijke verhuur waarbij de verhuurder en huurder samen in dezelfde woning wonen en de keuken, badkamer en andere gemeenschappelijke voorzieningen delen. Dit type huurcontract blijft mogelijk en biedt flexibiliteit voor zowel de verhuurder als de huurder. Bijvoorbeeld wanneer de verhuurder een kamer over heeft en deze tijdelijk wil verhuren.
5. Korte duur verhuur (vakantiewoningen)
Voor woningen die naar hun aard voor korte duur worden verhuurd, zoals vakantiewoningen, blijft tijdelijke verhuur toegestaan. Dit betekent dat als de woning bedoeld is voor tijdelijk gebruik, zoals voor vakantie of seizoensverhuur.
Wat te doen als je tijdelijk wilt verhuren?
Als je tijdelijk je woning wilt verhuren, is het belangrijk om eerst de lokale regels van je gemeente en de wetgeving goed te begrijpen. De gemeente waarin je woont kan bepaalde eisen en beperkingen stellen aan tijdelijke verhuur. Informeer altijd bij de gemeente wat de regels zijn voordat je een tijdelijk huurcontract opstelt. Daarnaast is het belangrijk om een duidelijk huurcontract op te stellen dat voldoet aan de wettelijke eisen en waarin duidelijk wordt vermeld dat het om tijdelijke verhuur gaat. Een tijdelijk huurcontract mag maximaal 2 jaar duren.
Conclusie
De Wet vaste huurovereenkomsten heeft de mogelijkheden voor tijdelijke huurcontracten lastig gemaakt. Gelukkig zijn er nog steeds verschillende uitzonderingen die tijdelijke verhuur mogelijk maken. Of het nu gaat om leegstand, tussenhuur, specifieke doelgroepen, er zijn nog steeds opties beschikbaar om jouw woning tijdelijk te verhuren. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de wetgeving en de regels van de gemeente waarin je woont. Hierdoor voorkom je problemen bij het opstellen van een tijdelijk huurcontract.
Kamernet heeft getracht de regels omtrent het verhuren van een woning voor je samen te vatten. Dit betreft geen advies en daar kunnen geen rechten aan worden ontleend. Bij twijfel raden wij je aan om een deskundige te raadplegen.