Mag ik mijn woning met hypotheek tijdelijk verhuren?

S tel je voor: je bezit een huis waar nog een hypotheek op rust, maar wilt een jaartje gaan reizen. Daarom besluit je om je huis met hypotheek tijdelijk te verhuren. Of wil je bijvoorbeeld een huis kopen om te verhuren? Dit klinkt leuk, maar er zijn veel regels voor het verhuren van een woning. Voordat je hieraan gaat beginnen zijn er een aantal dingen die je jezelf af zou moeten vragen, waarvan de belangrijkste is: krijg je hiervoor toestemming van de hypotheekverstrekker? Ben je dus van plan om een huis te kopen om te verhuren? Lees dan vooral verder!

Toestemming van de hypotheekverstrekker

Voordat je een huis gaat verhuren waar nog een hypotheek op staat moet je toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker. Anders gezegd: bij het verhuren van je huis heb je toestemming nodig van de bank. Dat geldt zowel bij het verhuren van de gehele woning of een deel daarvan. Het geld dat je van de bank geleend hebt zit namelijk nog in de woning.

Je kan er bijna zeker van zijn dat er in de hypotheekakte staat dat het verhuren van je woning zonder toestemming van de hypotheekverlener verboden is als er nog een hypotheek op rust. De toestemming van de bank het verhuren van je huis is dus cruciaal.

Heb je een tweede huis gekocht en wil je die graag verhuren? Dan heb je geen toestemming nodig van de bank indien je deze zonder hypotheek hebt gekocht. Wil je het aangeschafte tweede huis verhuren en rust er een hypotheek op, dan dien je uiteraard wél toestemming aan te vragen.

Het verhuren van je huis waarop een hypotheek rust zonder toestemming is niet onmogelijk, maar er zit wel een groot risico aan. Zolang rente en aflossingen iedere maand keurig betaald worden is er in principe niks aan de hand. Maar let op, als je een betalingsachterstand oploopt en de bank ontdekt dat het verhuurd wordt, dan bestaat er de mogelijkheid dat de huuropbrengst wordt opgeëist en je het huis gedwongen moet verkopen. De restschuld die overblijft komt op jouw rekening. Geen handige optie dus.

Mogelijke optie: verhuren via de Leegstandswet

Goed, het is dus vrij lastig om de woning waar een hypotheek op rust te verhuren. De bank zal hier vaak niet mee akkoord gaan. Een optie die mogelijk wel werkt is het tijdelijk verhuren van de woning via de Leegstandswet. In dat geval verlenen hypotheekverleners soms wél toestemming.

Wat houdt verhuren via de Leegstandswet in?

Deze wet is van toepassing op te koop staande woningen. Stel, je krijgt jouw te koop staande woning voor langere tijd niet verkocht. Door de dubbele woonlasten dreig je in de financiële problemen te komen. Via de Leegstandswet kan je dan de woning verhuren voor een vooraf afgesproken periode. Een ander belangrijk voordeel aan verhuren via de Leegstandswet is dat de uitgebreide huurbescherming niet van toepassing is. Na de verhuurperiode moet de huurder de woning verlaten waardoor je de woning leeg op kan leveren aan de nieuwe koper. Je kan dus de huur meteen opzeggen zodra de woning verkocht is. Door deze flexibele huurbescherming staat de hypotheekverlener welwillender tegen deze type verhuur aan.

Wat zijn de voorwaarden voor tijdelijk verhuren via de Leegstandswet?

  • Je kan de woning voor maximaal twee jaar verhuren, al kan deze termijn met drie keer één jaar worden verlengd
  • Voordat je de woning tijdelijk mag verhuren dien je een vergunning aan te vragen bij de gemeente waar de woning staat. Het indieningsformulier vind je hier
  • Je hebt nog steeds toestemming nodig van de hypotheekverlener. Die kan bijvoorbeeld voorwaarden stellen aan de verhuur.

Let op: bij het tijdelijk verhuren via de Leegstandswet vallen de inkomsten van deze verhuur in box 3 (sparen en beleggen), en niet in box 1 (inkomen uit werk en eigen woning). Dat heeft als gevolg dat aftrek van de hypotheekrente niet meer mogelijk is. Is de verhuurperiode afgelopen en staat de woning dan nog steeds te koop, dan is de hypotheekrente wel weer aftrekbaar.

Op welke dingen moet ik nog meer letten bij het tijdelijk verhuren van mijn woning?

Ga ook altijd bij je verzekeraar na of er gevolgen zijn voor jouw verzekeringspremies. Soms kan het verhuren van je (tweede) woning ertoe leiden dat de verzekeraar de premies voor bijvoorbeeld opstal en aansprakelijkheid verhoogt. Check dit dus goed.

Houd je ook altijd aan de voorwaarden die de gemeente stelt in de verleende vergunning. De maximale huurprijs wordt bijvoorbeeld door de gemeente bepaald. Daarnaast gelden uiteraard de andere geldende regels bij het verhuren van een woning. Die regels voor het verhuren hebben we in dit artikel voor je opgeschreven.

Kamernet heeft getracht de regels omtrent het verhuren van een woning voor je samen te vatten. Dit betreft geen advies en daar kunnen geen rechten aan worden ontleend. Bij twijfel raden wij je aan om een deskundige te raadplegen.