Het opstellen van een huurcontract

H eb je een geschikte huurder of huisgenoot gevonden? Dan is het belangrijk dat alle afspraken in een huurcontract worden vastgelegd. Door middel van een huurovereenkomst kan je de afspraken vastleggen die te maken hebben met de woning zoals de huurprijs, periode en de betalingen die voldaan dienen te worden.

In een huurcontract staan meestal de volgende onderdelen

1. De gegevens van de huurder(s) en verhuurder

2. Wat de huurprijs is (inclusief/exclusief gas, water en elektriciteit, servicekosten en contractkosten, rioolheffing, gemeentelijke belastingen, etc.)

3. De borgsom en de datum en manier waarop deze is voldaan

4. Het adres van de woning en een omschrijving (de hoeveelheid kamers, of er sprake is van een tuin, parkeerplek of berging etc.)

5. Of de woning gemeubileerd is (en met welke meubels) of gestoffeerd/kaal verhuurd wordt

6. De ingangsdatum van de huurovereenkomst en de datum van sleuteloverdracht

7. Hoe de huur opgezegd dient te worden en per wanneer dit mogelijk is

8. De manier en datum waarop de betalingen plaatsvinden

9. Of en wanneer de huur verhoogd mag worden

10. Wat de huidige onderhoudsstaat is en wat de verplichtingen zijn voor de huurder en verhuurder om bepaalde zaken te onderhouden

11. De huisregels en afspraken over het gebruik van de voorzieningen en bezoek, onderhuur en bijvoorbeeld of roken en/of huisdieren zijn toegestaan

12. Een handtekening van de huurder en verhuurder onder aan het huurcontract en een paraaf op elke pagina van het huurcontract

Zorg ervoor dat je als verhuurder en huurder het huurcontract goed doorneemt, ervoor zorgt dat overal een paraaf staat en dat beide partijen een kopie van het huurcontract ontvangen.

Het is daarnaast slim om een extra ontvangstbevestiging op te stellen voor de borgsom en eventuele extra kosten die zijn voldaan

Heb je twijfels dan kun je altijd de huurovereenkomst laten controleren door een jurist of notaris.

Voorbeelden van huurcontracten

Bij Kamernet bieden we verschillende voorbeeldcontracten aan. Hieronder kun je de voorbeelden vinden. Je kan deze zo overnemen en invullen, of gebruiken ter inspiratie.

Let erop dat deze voorbeeldcontracten aangepast moeten worden, afhankelijk van de situatie van de huurder, verhuurder en woning. Het kan dus ook zijn dat er artikelen ontbreken of overbodig zijn.

Voorbeeldcontract tijdelijke huurovereenkomst

Voorbeeldcontract huurovereenkomst voor onbepaalde tijd

Voorbeeldcontract Engelse huurovereenkomst