Dit is alles wat je moet weten over de huurcommissie en huurteams

H et is natuurlijk niet prettig, maar het kan altijd voorkomen dat je een geschil hebt met de huurder of verhuurder van een woonruimte. Dat kan gaan over een plotse verhoging van de huurprijs of een ingreep waarmee je hebt niet eens bent. In gevallen zoals deze kun je terecht bij de zogenoemde huurcommissie of bij huurteams. Wat dat precies zijn, wat het verschil is en voor wat je kunt aankloppen, lees je hier!

Wat is de huurcommissie?

Bij een geschil met je huurder of huisbaas dat gaat over de huurprijs, kun je terecht bij de huurcommissie. Samen met de huurcommissie kun je er dan voor zorgen dat je enkel de wettelijke huurprijs gaat betalen voor je woning. Bij de huurcommissie kun je ook bijvoorbeeld ook bekijken of de verhuurder al eens eerder een geschil op deze wijze heeft moeten oplossen. Zo weet je meteen meer over de verhuurder, dit is ook handig om vooraf te checken dus.

Dit zijn de onderwerpen die de huurcommissie behandeld:

  • Indien de kale huurprijs hoger is dan volgens het puntensysteem
  • Indien je een verschil wilt weten tussen een all-in prijs en de kale huurprijs en servicekosten
  • Indien je na een woningverbetering niet akkoord gaat met een huurverhoging
  • Indien je een tijdelijke huurverlaging wilt aanvragen vanwege achterstallig onderhoud
  • Indien je te hoge servicekosten betaald

In deze gevallen kun je een proces beginnen bij de huurcommissie. Je begint dit door een verzoekschrift in te vullen op de website van de huurcommissie. Nadat je dit hebt ingevuld wordt er van je gevraagd een bedrag van 25 euro te betalen. Dit bedrag krijg je terug als je je gelijk hebt behaald. Hierna komt iemand langs van de commissie om de woning te bekijken en met beide partijen te praten en maakt een rapport. Zowel de verhuurder als de huurder kunnen hier tijdens een hoorzitting een reactie op geven. Binnen 6 weken wordt de uitslag gecommuniceerd. Indien je gelijk hebt, krijg je de 25 euro terug en is de verhuurder gedwongen iets te doen aan de huurprijs.

Wat zijn huurteams?

Huurteams zijn bedoeld voor advies en vragen voor huurders en verhuurders, vooral in het geval met een geschil met de huurder of verhuurder. De hulp is in tegenstelling tot de huurcommissie gratis. In vrijwel elke studentenstad kun je een huurteam vinden. Indien je geen huurteam kunt vinden, kun je altijd terecht voor juridisch advies bij het Juridisch Loket of de studentenlijn van de LSVb.