Tips om veilig een woonruimte te verhuren

Bij Kamernet vinden we veiligheid belangrijk, daarom doen we ons best om het platform vrij te houden van huurders en verhuurders met slechte bedoelingen. Dit doen we door onder andere een automatische en handmatige controle van het aanbod op Kamernet, het aanbieden van een gratis verificatie en de handige én veilige Kamernet inbox.

Om ervoor te zorgen dat jij je zoektocht naar een geschikte huurder of huisgenoot zo veilig mogelijk kunt voortzetten, hebben we de belangrijkste veiligheidstips voor jou op een rijtje gezet.

Belangrijk: hoewel online oplichting richting verhuurders niet vaak voorkomt, is het van groot belang om onderstaande tips en informatie omtrent verificatie en phishing te lezen. Zo voorkom je dat jij in contact komt met oplichters en zo slachtoffer wordt van phishing of zelfs identiteitsfraude.

1. Verifieer gratis je profiel

Na het plaatsen van je advertenties kun je jouw profiel gratis verifiëren met een € 0,01 iDEAL betaling of iDIN. Dit is binnen 5 minuten gedaan! Zo creëer je extra vertrouwen bij de potentiële huurders, laat je direct op je Kamernet advertentie en profiel zien dat je geverifieerd bent en draag je direct bij aan een veilige verhuurmarkt.

2. Laat het contact zoveel mogelijk via Kamernet verlopen

Zorg ervoor dat alle communicatie via de Kamernet inbox verloopt. Verlaat het platform (de website of Kamernet app) niet om met de potentiële huurders te communiceren, maar pas als de bezichtiging is gepland of de huurovereenkomst is opgesteld. Gebruik eventueel de gratis Kamernet app om altijd en overal je Kamernet inbox te kunnen bijhouden, of reageer direct op de Kamernet e-mails om berichten van de kandidaat huurders te beantwoorden.

3. Controleer berichten en e-mails van kandidaat huurders

Bekijk het bericht van de kandidaat huurder. Krijg je bijvoorbeeld een concreet antwoord op je vragen of krijg je juist alleen het directe verzoek om contact op te nemen? Wanneer je twijfelt aan de intenties van de potentiële huurder, of de indruk krijgt dat het gaat om spam of online oplichting in welke vorm dan ook, rapporteer de gebruiker dan via Mijn Berichten of via het profiel van de gebruiker. Je kunt ook altijd contact met onze klantenservice opnemen.

4. Voorkom phishing door alert te zijn bij e-mails van Kamernet

Phishing is het vissen naar persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden, sms-beveiligingscodes en bankrekeningnummers. Dit gebeurt op verschillende manieren, bijvoorbeeld via sms, e-mail en nepwebsites.

Hoe herken ik phishing?

  • Je ontvangt vaak een e-mail met het verzoek om op een link te klikken. Je komt dan op een website met de vraag om in te loggen. Deze nep website lijkt soms precies op de echte website.
  • In phishing e-mails krijg je regelmatig de vraag om jouw persoonsgegevens in te vullen. Die moeten bijvoorbeeld bijgewerkt, gecontroleerd of geverifieerd worden.
  • In een phishing e-mail staat vaak tekst waarbij gebruik is gemaakt van een vertaalcomputer. Let dus goed op spelfouten of zinnen die vreemd klinken.
  • De fraudeurs willen graag snel een reactie. Daarom spelen zij in op je angst om opgelicht te worden of om je account kwijt te raken.

Hoe voorkom ik phishing?

  • Ontvang je een e-mail met de vraag om op een link te klikken? Controleer dan goed wie de afzender is. Kamernet stuurt mails vanuit team@mail.kamernet.nl of supportdesk@kamernet.nl
  • Geef nooit je persoonlijke gegevens of wachtwoorden.
  • Deel je wachtwoord met niemand.
  • Gebruik voor al jouw online accounts unieke wachtwoorden.
  • Wees alert op het verstrekken van jouw gegevens.
  • We sturen nooit een e-mail met het verzoek om onderstaande gegevens te delen:
    • Je wachtwoord.
    • Het verzoek om je e-mailadres te wijzigen.
    • Creditcard- of bankgegevens.
  • Let ook goed op de huisstijl van de e-mail. Komt deze overeen met eerdere e-mails die je van Kamernet hebt ontvangen?
  • Vermoed je dat er onterecht vanuit een nieuwe plek is geprobeerd om in te loggen op jouw account? Meld dit dan direct bij ons door contact met onze klantenservice op te nemen.
  • Word je gevraagd om ergens opnieuw in te loggen, controleer dan altijd of de URL begint met https://www.kamernet.nl. Is de URL niet gelijk? Verlaat dan direct de inlogpagina en stuur de phishing e-mail door naar supportdesk@kamernet.nl.
  • Kamernet zal je nooit een sms of WhatsApp bericht sturen met de vraag om op een link te klikken.

5. Laat de betaling veilig verlopen via een huurverzoek

Wanneer je eenmaal een huurder hebt gevonden is het van groot belang dat de (aan)betaling van de eerste maand huur en borg veilig verloopt en dat je zeker bent van de betaling.

De huurder wil natuurlijk de zekerheid dat hij of zij de sleutel ontvangt op de overeengekomen datum en jij wilt de zekerheid dat je het bedrag op je rekening ontvangt.

Met een huurverzoek bij Kamernet maakt de huurder het afgesproken bedrag over op een tussenrekening, waarbij de verhuurder de betaling ontvangt ná de sleuteloverdracht. Zo weet de verhuurder zeker dat de betaling al is voldaan en is de huurder is zeker van de sleutel.

Meer weten over deze veilige en vertrouwde oplossing voor het ontvangen van de (aan)betaling van de eerste maand huur en/of borg? We verwijzen je graag door naar meer informatie over huurverzoeken.

6. Stel een goede huurovereenkomst op

Een goede huurovereenkomst vormt de basis van de verhuur en hierin leg je de overeengekomen afspraken juridisch vast.

Een voorbeeld van een afspraak in de huurovereenkomst kan zijn dat de huurbetaling altijd vóór de eerste dag van de nieuwe maand voldaan moet zijn.

Bij Kamernet geven we je graag wat tips en informatie voor het opstellen van een huurcontract in dit artikel: ‘Het opstellen van een huurcontract’. In dat artikel staan ook handige voorbeelden voor een huurcontract.

7. Zorg ervoor dat je weet wie de huurder is

Wanneer je een huurder hebt gekozen kun je uiteraard met vertrouwen en een goede huurovereenkomst de verhuur starten.

Hoewel een goed gevoel bij de huurder essentieel is, kun je op verschillende manieren meer informatie krijgen van de huurder door om bepaalde documenten te vragen. Vraag uiteraard enkel naar onderstaande documenten en gegevens bij goed overleg met de huurder zelf! Zo kun je vragen naar;

  • Kopie van het identiteitsbewijs
  • Een of meerdere recente salarisstroken
  • Recent ondertekende werkgeversverklaring / arbeidsovereenkomst
  • Bankafschriften met hierop zichtbaar de bijschrijvingen van het salaris conform de aangeleverde salarisstroken
  • Kopie bank betaalpas voor- en achterzijde inclusief handtekening (corresponderend met rekening op bankafschriften)
  • Inschrijvingsbewijs gemeentelijke basisadministratie GBA
  • Bewijs van vorig woonadres (bijv. een brief op naam van de kandidaat waarop het vorige woonadres is benoemd)
  • Indien hiervoor een huurwoning is bewoond: recente en ondertekende verhuurdersverklaring

Daarnaast kun je bij een expat huurder eventueel extra het volgende uitvragen:

  • Recent ondertekend werkcontract (voor de periode in NL)
  • Verblijfsvergunning
  • Opdrachtplaatsing van het bedrijf

Wanneer je huurder een zelfstandig ondernemer is, kun je aanvullend nog vragen om een KVK uittreksel.

Mocht je nog meer informatie van de huurder willen, dan kun je altijd bij een externe partij de kredietwaardigheid en het ID bewijs van de huurder laten controleren. Doe dit enkel en alleen met toestemming van de huurder!

Vermoed je desondanks dat er illegale praktijken plaatsvinden in de verhuurde woonruimte, waarschuw dan de politie. Dit kan anoniem op 0800-7000.

Geef ons jouw feedback, deel je ervaring of neem deel aan ons klantpanel!

We zijn bij Kamernet altijd benieuwd naar jouw ervaring en feedback op het gebied van verhuren en je gebruik van Kamernet. Daarnaast kun je deelnemen aan ons klantpanel om als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen en een directe bijdrage te leveren aan het verbeteren van onze site. Interesse of feedback? Meld je hier aan voor ons klantpanel.

Kamernet heeft getracht de tips voor het veilig verhuren van een woning voor je samen te vatten. Dit betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Bij twijfel raden wij je aan om een deskundige te raadplegen.