Alles over waarborgsom huur betalen
Wanneer je in een huurwoning gaat wonen, of dit nu een kamer in Delft is of een appartement in Amsterdam, is de kans groot dat je een waarborgsom moet betalen. Deze borg is een veelvoorkomend onderdeel van het huurproces in Nederland. De waarborgsom biedt financiële zekerheid voor de verhuurder. In dit artikel leggen we uit hoe, wanneer en waarom je een waarborgsom moet betalen.
Wat is waarborgsom?
Waarborgsom, ook wel borg of borgsom genoemd, is een bedrag dat je betaalt aan de verhuurder bij de aanvang van je huurcontract. Het bedrag is bedoeld om de verhuurder te beschermen tegen schade aan de huurwoning of tegen eventuele huurachterstanden. Als er schade is of je hebt huurachterstand, krijg je vaak maar een gedeelte van de borg terug, of soms helemaal niets. Is alles in orde? Dan krijg je de volledige waarborgsom gewoon terug.
Waarom moet ik borg betalen?
Je moet borg bij een huurwoning betalen omdat dit dient als een soort verzekering voor de verhuurder. Mocht er eventuele schade zijn of sprake van huurachterstand, dan kan de verhuurder deze kosten van de borg aftrekken. Hierdoor komt de verhuurder niet voor onverwachte verrassingen te staan.
Wanneer moet je de waarborgsom betalen?
De borg bij je huurwoning wordt meestal betaald bij het ondertekenen van het huurcontract of vlak voordat je de sleutels ontvangt. De exacte datum van de betaling van de borgsom moet duidelijk worden vermeld in het huurcontract. In de meeste gevallen betaal je de borg tegelijkertijd met de eerste maand huur.
Hoeveel is de waarborgsom huur?
Sinds 1 juli 2023 mag de waarborgsom maximaal twee maanden van de kale huurprijs bedragen. Dit betekent dat als je kale huurprijs voor je appartement in Haarlem €1.500 is, je waarborgsom maximaal €3.000 mag zijn.
Bij zulk grote bedragen wil je er zeker van zijn dat je je borg terugkrijgt van je huurwoning. Natuurlijk wil de verhuurder dit bedrag als een soort verzekering, maar als huurder wil je er ook voor zorgen dat je zekerheid hebt dat je het bedrag terugkrijgt. Dit kun je doen door de staat van de huurwoning goed te documenteren.
Maak een opnamestaat van je huurwoning
Zorg ervoor dat je samen met de verhuurder de staat van de huurwoning checkt voordat je intrekt en maak een opnamestaat. Zijn er gebreken, zoals gaten in de muur, een kapotte vloer, of andere mankementen, documenteer deze dan met foto’s en notities. Hierdoor heb je meer zekerheid dat je borg kan terugkrijgen van je huurwoning. Wanneer dit allemaal duidelijk in een rapport staat, zorg je ervoor dat de verhuurder aan het einde van je huurcontract deze schade niet van je borg inhoudt. Zo voorkom je een eindeloze discussie die kan leiden tot het inschakelen van de Huurcommissie.
Welke kosten mag met de borg worden verrekend?
De verhuurder mag vier soorten kosten verrekenen met de waarborgsom:
1. Schade aan de huurwoning door de huurder:
- Rookschade
- Gaten in de muur
- Beschadigde vloeren
- Schoonmaak foutje
- Keukenschade
2. Achterstallige huur
3. Servicekosten
4. Energieprestatievergoeding
Administratiekosten en achterstallig onderhoud van de huurwoning mogen niet worden verrekend.
Wanneer krijg ik mijn borg terug?
De verhuurder is verplicht om binnen 14 dagen na afloop van je huurcontract je waarborgsom terug te betalen. Als er kosten worden ingehouden vanwege schade, heeft de verhuurder 30 dagen de tijd om deze kosten te verrekenen en het resterende bedrag terug te betalen.
Borg niet terug van je huurwoning?
Wanneer je de borg niet terugkrijgt van je huurwoning, maar de staat van je huurwoning is nog goed en je hebt altijd netjes je huur hebt betaald, kun je schriftelijk om uitleg vragen. Je verhuurder moet je dan schriftelijk laten weten waarom hij de borg niet terugbetaalt. Als de verhuurder borg inhoudt vanwege herstelkosten, moet hij dit aantonen met een rekening waaruit blijft dat het bedrag klopt.
Conclusie
Het betalen van een waarborgsom is een normaal onderdeel van het huren van een woning en biedt zowel de verhuurder als de huurder bescherming. Door te weten hoe en waarom borg bij een huurwoning wordt gevraagd en wanneer je deze betaalt, voorkom je verrassingen en krijg je je borg zonder problemen terug. Zorg ervoor dat je altijd eerst je huurcontract ondertekent voordat je de borg overmaakt, een opnamestaat hebt van je appartement in Diemen, en aan het einde van je huurcontract je woning goed achterlaat. Hierdoor voorkom je dat de verhuurder onterecht minder borg aan je terugbetaalt en worden onnodige geschillen voorkomen.