Wat te regelen als je gaat verhuizen? Een verhuis checklist
Je hebt een nieuwe huurwoning gevonden, tijd om je verhuizing te plannen. Verhuizen kan een spannende, leuke maar ook stressvolle tijd zijn. Daarom is een verhuis checklist extra handig bij het regelen van je verhuizing. Misschien ga je wel voor het allereerst uit huis, verhuis je naar een appartement in Amsterdam of een huurwoning in een andere stad. Je wilt in ieder geval dat het verhuizen zo goed mogelijk verloopt. We hopen je door middel van deze uitgebreide verhuischecklist te helpen met de vraag: wat moet ik regelen als ik ga verhuizen?
1. Verhuizers regelen
Het eerste wat je wilt checken met het regelen van je verhuizing is wie je kan helpen. Je wilt voorkomen dat je op de verhuisdag niemand hebt om je te helpen. Familie en vrienden zijn hiervoor perfect. Stel een aantal data voor en bekijk op welke dag je de meeste extra handen hebt om je verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Als niemand je kan helpen, zou je altijd kunnen overwegen om een verhuisbedrijf in te huren. Vergelijk de prijzen van verschillende verhuisbedrijven en huur ze op tijd in om je plek veilig te stellen.
2. Verhuisdozen en verpakkingsmaterialen
Zorg ervoor dat je voldoende verhuisdozen, tape, bubbeltjesplastic en ander verpakkingsmateriaal hebt om al je spullen veilig te verhuizen. Deze zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten of online. Heb je een beperkt budget of wil je liever duurzaam verhuizen? Haal dan verhuisdozen bij de supermarkt, ze lenen van familie of vrienden of check de kringloop.
3. Verkoop of breng je spullen weg
Voordat je alles inpakt, kijk eens of je spullen hebt die nog in goede staat zijn en verkocht kunnen worden, of breng je spullen naar de kringloop. Zo kun je wat extra geld verdienen en het milieu helpen. Verkoop je spullen via platforms zoals Marktplaats of Vinted, of breng ze naar lokale tweedehandswinkels bij jou in de buurt. Wie weet vind je ook nog iets leuks voor je nieuwe huis!
4. Verhuizing doorgeven
Vergeet niet om vieren weken vóór je gaat verhuizen je verhuizing door te geven aan verschillende instanties en bedrijven, zoals:
- De gemeente
- De bank
- Zorgverzekeraar
- Werkgever
Tip: Wanneer je je verhuizing doorgeeft aan je werkgever, vraag dan ook meteen een dag vrij als dat nodig is.
Check ook meteen of je abonnementen moet opzeggen of wijzigen, zoals:
- Sportschool
- Internet abonnement
- Gas-, water- en elektriciteitscontract
Het is niet altijd mogelijk om je internetabonnement en gas-, water- en elektriciteitscontract over te zetten naar je nieuwe adres. Zorg er dus voor dat je op tijd informeert of dit mogelijk is. Het overzetten van je internetabonnement kan vaak twee tot drie weken duren. Als het niet mogelijk is, check dan welke internetprovider en gas-, water- en elektriciteitsleverancier wel beschikbaar zijn. Dit kun je doen door online te zoeken in jouw omgeving.
Vergeet daarnaast ook niet om je adres te wijzigen bij de online winkels waar je bestelt. Voor je het weet, ligt die nieuwe aankoop op je oude adres.
5. Schoonmaken en reparaties
Voordat je je oude huis verlaat, is het belangrijk om alles grondig schoon te maken en eventuele reparaties uit te voeren. Zoals het dichten van gaten in de muur en de muur opnieuw verven. Dit voorkomt problemen met de verhuurder of nieuwe eigenaar van de huurwoning. Daarnaast is het ook slim om te checken of de nieuwe huurders van jouw woning misschien je gordijnen en vloer willen overnemen gratis of voor een leuke prijs. Dit scheelt weer werk.
Zorg ervoor dat je op de verhuisdag zelf een stofzuiger en schoonmaakdoekjes bij de hand hebt. Hoewel alles 's ochtends mooi schoon kan zijn, kunnen er stofwolken voorbij vliegen tijdens het inladen van je spullen. Daarnaast is het handig om wat gereedschap binnen handbereik te hebben voor het geval je nog wat spullen moet demonteren of verwijderen.
6. De verhuisdag zelf
Een verhuisdag is veel werk, maar je kunt er ook een leuke dag van maken. Zorg voor je favoriete snacks, muziek en een goede groep mensen om je te helpen de dag soepel te laten verlopen. Zorg ervoor dat je meubels al gedemonteerd zijn en dat de meeste verhuisdozen klaar staan om direct in te laden. Dit bespaart namelijk veel tijd en wordt altijd gewaardeerd door je verhuizers.
Ga je naar een andere gemeente verhuizen? Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam en verhuis je naar een appartement in Utrecht? Dan is het makkelijk om een auto of verhuisbus te huren. Via SnappCar kun je voor een redelijke prijs een auto of busje huren voor een dag.
7. Overdracht van sleutels
Verhuis je vanuit de ene huurwoning naar de andere? Dan is het laatste punt op je verhuis checklist ervoor zorgen dat je alle sleutels van je oude huis bij de verhuurder of nieuwe eigenaar achterlaat. Als je elkaar niet ziet bij de overdracht van de sleutels, maak dan een foto van waar je de sleutels hebt achtergelaten en vraag om een bevestiging wanneer de huurder of nieuwe eigenaar de sleutels heeft ontvangen.
Conclusie
Alle spullen zijn verhuisd, nu is het moment om uit te pakken. Begin met het uitpakken van de belangrijkste items zoals kleding, keukenspullen, je dekbed en handdoeken; de rest volgt vanzelf. Vergeet in de tussentijd niet om je nieuwe omgeving te verkennen. Maak een wandeling door de buurt, ontdek lokale winkels, restaurants en leer je nieuwe huisgenoten of buren kennen. Via die contacten kom je weer te weten welke tandarts en dokter in de buurt het overstappen waard is.
Een verhuizing regelen kan een uitdagende periode zijn, maar met een goede planning en voorbereiding kun je veel stress voorkomen. Verhuizen klinkt misschien als een grote operatie, maar kan zeker ook een hele gezellige dag zijn. Door deze verhuizing checklist te volgen en alle nodige stappen te ondernemen, kun je ervoor zorgen dat je verhuizing soepel verloopt en dat je snel kunt settelen in je nieuwe appartement in Den Haag. Veel succes met je verhuizing!