Wat te doen bij huurachterstand?
Wanneer je huurachterstand hebt, wil je proberen om je huur zo snel mogelijk te betalen om een grotere huurachterstand te voorkomen. Het kan alleen zo zijn dat je de financiële middelen niet hebt, wat veel stress kan veroorzaken. Probeer daarom zo snel mogelijk contact op te nemen met je verhuurder. Informeer je verhuurder over je situatie en geef aan dat je een huurachterstand wilt voorkomen of oplossen.
Hoe lang mag je een huurachterstand hebben?
Bij één dag te laat je huur betalen, heb je in principe al een huurachterstand. Maar na drie maanden of meer, of regelmatig te laat betaalt, kan de rechter je huurcontract beëindigen.
Wat is de procedure bij huurachterstand?
Zorg er als eerste voor dat de verhuurder op tijd op de hoogte is wanneer je je huur niet kan betalen. Dan is de kans groter dat hij ermee akkoord gaat dat je iets later betaalt. Een van de dingen die je kunt voorstellen, is een betalingsregeling. Hiermee voorkom je dat extra kosten moet betalen.
Betalingsregeling afspreken
Je kunt met je verhuurder afspreken om je huurachterstand in termijnen te betalen. Maak duidelijke afspraken zoals welk bedrag je per keer moet betalen en op welke datum.
Heb je afspraken gemaakt met je verhuurder over de betalingsregeling voor je huurachterstand? Zorg er dan voor dat je schriftelijk bewijs hebt van de afspraken. Dit kan een e-mail, sms-bericht of brief zijn.
Verhuurder wilt geen betalingsregeling afspreken
Als de verhuurder geen betalingsregeling wil afspreken, kom je in een nog lastigere financiële situatie. Dit kan veel stress veroorzaken, maar het is goed om te weten dat er nog twee opties zijn. Zo kun je contact opnemen met de sociale dienst van je gemeente.
Wat doet de gemeente bij huurachterstand?
De gemeente kan je hulp bieden via schuldhulpverlening. Zij kunnen nieuwe afspraken maken met je verhuurder zodat je toch in je huurwoning kunt blijven. Op 1 januari 2021 ging het Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening in. Dit besluit bepaalt dat als er sprake is van huurachterstand, verhuurders van woningen verplicht zijn om dit te melden bij de gemeente. Daarbij moeten ze niet alleen de hoogte van de huurachterstand doorgeven, maar ook de contactgegevens van de huurder.
Gevolgen drie maanden huurachterstand
Een gevolg voor drie maanden huurachterstand is dat de verhuurder volgens de wet je huurcontract mag ontbinden en je uit je woning mag plaatsen. Gelukkig heb je als huurder huurrecht en is ontbinding van je huurcontract niet zomaar mogelijk.
Wanneer je drie maanden geen huur hebt betaald, kan de verhuurder pas naar de rechter gaan om ontbinding van je huurcontract aan te vragen. De ontbinding is dan per direct, ongeacht de looptijd van je huurovereenkomst. Dit betekent dat er geen opzegtermijn is.
Dit proces kost veel tijd en geld, waardoor verhuurders die stap vaak willen vermijden. Veel verhuurders proberen dan ook vaak samen tot een oplossing te komen, zoals een betalingsregeling. Neem dus altijd eerst contact op met je verhuurder om tot een oplossing te komen. Wanneer je dit namelijk niet doet, kan het gebeuren dat je een eerste betalingsherinnering krijgt, daarna een aanmaning wat resulteert in een dossier bij een deurwaarder en huisuitzetting.
Wat doet een deurwaarder bij huurachterstand?
Bij huurachterstand kan een deurwaarder verschillende stappen ondernemen om de achterstallige huur te incasseren en, wanneer nodig, juridische maatregelen te treffen. Hier zijn de belangrijkste stappen die een deurwaarder kan nemen:
Aanmaning: De deurwaarder stuurt een schriftelijke aanmaning naar de huurder. Hierin wordt verzocht om de openstaande huur binnen een bepaalde termijn te betalen.
Ingebrekestelling: Als de huurder niet reageert op de aanmaning, stuurt de deurwaarder een ingebrekestelling, ook wel de "14-dagenbrief" of "WIK-brief" genoemd. In deze brief wordt de huurder officieel gewaarschuwd dat als de huur niet binnen 14 dagen wordt betaald, er incassokosten in rekening gebracht zullen worden. Staat in het huurcontract dat je bij een achterstand meteen extra kosten moet betalen? Ook dan moet je verhuurder je eerst een betalingsherinnering sturen.
Dagvaarding: Als de huurder na de ingebrekestelling nog steeds niet betaalt, kan de deurwaarder de huurder dagvaarden om voor de rechter te verschijnen. In deze rechtszaak kan de verhuurder vragen om betaling van de achterstallige huur en eventueel om ontbinding van het huurcontract en ontruiming van de woning.
Uitvoering vonnis: Als de rechter in het voordeel van de verhuurder beslist, kan de deurwaarder het vonnis uitvoeren. Dit kan inhouden dat de deurwaarder beslag legt op het inkomen of bezittingen van de huurder om de achterstallige huur te krijgen.
4 tips om huurachterstand te voorkomen
Niemand zit te wachten op een huurachterstand. Met de volgende drie tips kun je het hopelijk voorkomen.
Tip 1 Budget opstellen
Stel een realistisch budget op. Maak een lijst van al je inkomsten en uitgaven en zoek naar manieren om te besparen.
Tip 2 Juridisch advies
Wanneer je denkt in de problemen te komen met je huur betalen, vraag dan juridisch advies. Juridisch loketten of huurteams kunnen je vaak al gratis advies geven over je rechten en plichten als huurder.
Tip 3 Huurtoeslag
Heb je al gecheckt of je recht hebt op huurtoeslag? Huurtoeslag is er speciaal voor huurders die financieel niet rond kunnen komen, en wie weet heb jij hier recht op.
Tip 4: Zoek naar goedkopere huurwoningen
Als je de huur niet kunt betalen omdat je deze te hoog vindt en niet in aanmerking komt voor huurtoeslag, zoek dan naar een goedkopere huurwoning. Als je in een appartement in Amsterdam woont, overweeg dan bijvoorbeeld om naar een studio in Amstelveen te verhuizen. Studio’s zijn niet alleen goedkoper, maar buiten de stad wonen betekent vaak ook lagere huurprijzen.
Conclusie
Huurachterstand is vervelend, maar er zijn stappen die je kunt nemen om het te voorkomen. Als je huurproblemen verwacht, meld dit dan direct bij je verhuurder om samen een oplossing te vinden, zoals een betalingsregeling. Blijft je verhuurder moeilijk doen, dan kan de gemeente mogelijk helpen met schuldhulpverlening of een lening. Zorg dat je een goed overzicht hebt van je financiën, zodat je tijdig actie kunt ondernemen en uitzetting kunt voorkomen. Met de juiste aanpak kun je huurachterstand en de gevolgen ervan vermijden.