De beste tips bij het verhuren aan een buitenlandse student
In Nederland komen steeds meer buitenlandse studenten een semester of schooljaar studeren. Deze studneten hebben allemaal een woonruimte nodig. Omdat er weinig woningen en kamers beschikbaar worden gesteld vanuit de universiteiten, is dit een gat in de markt voor particuliere verhuurders die een beschikbare woonruimte hebben. Vaak hebben buitenlandse studenten ook meer over voor een goede kamer, omdat ze er tijdelijk zullen verblijven. Hoe je het beste om kunt gaan met een buitenlandse huurder kan enigszins verwarrend zijn, daarom lees je hier de beste tips om je op weg te helpen!
1. Communiceer duidelijk met elkaar
Een buitenlandse student regelt hoogstwaarschijnlijk voor aankomst in Nederland een kamer. Dit betekent dat veel van de communicatie via e-mails en berichten zal gaan. Omdat de persoon niet daadwerkelijk aanwezig kan zijn om de woning te bekijken en vragen te stellen, is het belangrijk dat de nieuwe huurder eerlijke en heldere informatie krijgt. Hierbij kun je denken aan extra kosten of voorzieningen die niet optimaal werken.
2. Gebruik Skype of FaceTime
In het geval dat de buitenlandse huurder in een studentenhuis gaat wonen, is het leuk om de huisgenoten met elkaar kennis te laten maken voor de nieuwe huurder intrekt in de woning.
3. Maak een video van de kamer
Op Kamernet kun je nu ook video’s plaatsen van je woonruimte. Dit is vooral handig voor studenten die de kamer zelf niet kunnen komen bekijken. De video kun je erg gemakkelijk filmen en direct uploaden. Zo heeft de nieuwe huurder een beter beeld bij de woonruimte.
4. Een Engels huurcontract
De makkelijkste taal om in te communiceren is het Engels. Vaak heb je al verhuurder wel een huurcontract in het Nederlands, maar niet in het Engels. Je kunt deze voorbeelden voor Engelstalige huurcontracten bekijken. Deze dient natuurlijk wel aangepast te worden aan de persoonlijke situatie. Zo weet je zeker dat je op dezelfde lijn zit met de nieuwe huurder.