Organiseer een hospiteeravond voor jullie studentenhuis
Een van jullie huisgenoten kan ineens de huur niet meer betalen, gaat samenwonen met zijn liefje of gaat een wereldreis maken. Oftewel: hij of zij vertrekt uit jullie mooie paleisje. Nu is het aan jullie de taak om een nieuwe huisgenoot te vinden die minstens zo leuk is als jullie. Weet je niet zo goed hoe je een nieuwe huisgenoot moet vinden? Kamernet heeft een nieuw artikel over hoe je een nieuwe huisgenoot kunt vinden voor jouw studentenkamer. Na overladen te zijn met berichten hebben jullie een selectie gemaakt van favoriete potentiële huisgenoten. Gelukkig zijn hospiteeravonden uitgevonden om zo binnen no time een nieuwe huisjongste te vinden. Hoe je zo’n avond moet organiseren lees je in dit artikel.
Voorbereiding voor de hospiteeravond
Bereid hospiteeravonden goed voor om professioneel over te komen op de potentiële huisgenoten. Maar hoe bereid je zo’n avond goed voor? Plan sowieso een avond waarop alle bewoners van het studentenhuis aanwezig kunnen zijn. Maak van tevoren een lijstje met punten waarop iemand pluspunten scoort of minpunten. Zo hebben jullie samen al een beeld over wat voor huisgenoot jullie willen. Dit maakt het beoordelen op de avond zelf ook makkelijker.
Op zo’n avond word er veel gegeten en gedronken. Hebben jullie niet zoveel geld? Regel een gratis borrel door de gasten eten en drinken mee te laten nemen. Kijk wel uit dat dit ook een nadelig effect kan hebben voor de potentiële huisgenoten. Jullie kunnen ook altijd de versnaperingen en borrel drankjes vanuit de gezamenlijke huispot betalen.
Kom met een leuke vragenlijst. Jullie zijn hierin vrij in de soort vragen. Er zijn wel standaard vragen die worden gesteld op een hospiteeravond, zoals:
‘Als je een kleur zou zijn, welke zou dat zijn en waarom?’
‘Als je een koelkast zou zijn, hoe zou je dan doen?’
‘Wat kun jij toevoegen aan ons huis?’
Natuurlijk zijn gekke vragen leuk, maar probeer ook vragen te bedenken waardoor je echt kunt zien hoe iemand is. Goede vragen hiervoor zijn:’ Waar ga jij het liefste uit en wat is het leukste festival waar je ooit bent geweest?’ De muziekstijl en de uitgaansplek zegt al veel over het type student. Ook weten jullie meteen of jullie een nieuw stapmaatje hebben gevonden voor jullie favoriete stamkroeg.
De hospiteeravond
Na de voorstelronde is het handig om iedereen één op één te spreken. Dit kun je doen in de vorm van speeddaten. Iedereen krijgt twee minuten per persoon. Zo houd je ook rekening met de tijd. Eén op één gesprekken zijn belangrijk om zo te zien of er individueel ook een klik is tussen jullie. Oké, jullie kennen elkaar al wat beter. Wat je nu kunt doen is teams maken, gemixt tussen huisgenoten en potentiële huisgenoten, en samen 30seconds spelen. Dit breekt het ijs en je verplicht de potentiële huisgenoten om spontaan te zijn. Als jullie van spelletjesavonden houden dan is dit perfect.
Als jullie halverwege de avond al een paar potentiële huisgenoten al niet meer potentieel vinden, stuur ze dan weg. Het is zonde van jullie tijd en van die van hen. Ook kunnen jullie nu de rest van de avond de focus leggen op de échte potentiële huisgenoten.
Geef aan het einde van de avond een datum waarop ze te horen krijgen of ze het wel of niet zijn geworden. Zo dwingen jullie jezelf ook een deadline en dit voorkomt uitstelgedrag.
De studentenkamer is niet meer leeg!
Die ene huisgenoot is het geworden, maar hoe moet je de andere huisgenoten afwijzen? Het is altijd netjes om een bericht te sturen of zelfs even te bellen. Belangrijk is om te vertellen waarom iemand het niet is geworden. Dan weet diegene hoe het de volgende keer dus wel moet!