Studieschuld aflossen: hoe en wanneer moet je je studieschuld terugbetalen?
Je studieschuld aflossen is niet het leukste aan afstuderen, maar wel iets waar je niet onderuit kunt als je tijdens je studie geld hebt geleend. Je DUO-lening heeft je geholpen om je studie te bekostigen, je studentenwoning in Nederland te betalen en nu is het tijd om terug te betalen.Maar wanneer moet je precies je studieschuld aflossen en binnen hoeveel jaar? In dit artikel delen we alles wat je wilt weten over het aflossen van je studieschuld.
Wanneer moet je je studieschuld aflossen?
In Nederland moet je je studieschuld aflossen als je afstudeert of vroegtijdig stopt met studeren en een DUO-lening hebt gehad. Dit is een lening die je zelf hebt aangevraagd en is geen gift van de overheid.
Hoe werkt rente en studieschuld?
Iedere maand komt er rente bovenop je studieschuld. Haal je je diploma binnen tien jaar. Dan hoef je de basisbeurs plus opgebouwde rente niet terug te betalen; je lening en collegegeldkrediet wel.
Voor het terugbetalen van je lening wordt het rentepercentage altijd voor vijf jaar vastgezet en start dit bij de aanloopfase. De aanloopfase start zodra je afstudeert, maar dan ga je nog niet je studieschuld aflossen. Dit begint twee kalenderjaren na de start aanloopfase.
Het rentepercentage hangt af van de looptijd van je studieschuld. Met looptijd wordt bedoeld de periode van twee jaar waarin je nog geen studieschuld hoeft terug te betalen.
Voorbeeld
Stel, je bent in 2019 afgestudeerd. Dan ga je in 2021 beginnen met het aflossen van je studieschuld. Het rentepercentage for 2021 is 1,5%, wat betekent dat voor vijf jaar, tot en met 2025, 1,5% rente betaalt over je studieschuld.
Wanneer start de aflossing van je studieschuld
Start aflossing
Nadat je bent afgestudeerd of stopt met je studie, begin je met aflossen van je studieschuld. Dit begint op 1 januari, twee kalenderjaren na het beëindigen van je studie. Dit houdt in dat als je in 2022 afstudeert of stopt met je studie, je begint met aflossen op 1 januari 2025.
Aflossing studieschuld:
- Oude leenstelsel (tussen 2012-2017): Dit is de aflossing voor studenten die met hun studie zijn begonnen voor september 2015. Voor deze groep studenten geldt een aflos fase van 15 jaar.
- Nieuwe leenstels (Vanaf 2018): Dit is voor studenten die zijn begonnen met een studie na september 2015. Voor deze groep studenten geldt een aflosfase van 35 jaar.
Hoe moet ik mijn studieschuld terugbetalen?
Je studieschuld terugbetalen gaat via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), twee kalenderjaren na het beëindigen van je studie.
Op Mijn DUO kun je zien hoeveel studieschuld je moet terugbetalen. Heb jij genoeg financiële middelen, dan kun je ervoor kiezen om je studieschuld in één keer af te betalen. Heb je dit niet, kies er dan voor om maandelijks je studieschuld af te lossen. Met de volgende stappen leggen we je uit hoe je dit kunt doen.
Maandelijks aflossingsbedrag
DUO bepaalt een maandelijks aflossingsbedrag dat gebaseerd is op:
- Je inkomen van twee jaar geleden*
- De hoogte studieschuld
- De maximale duur van de aflosfase
- Het rentepercentage
Je kunt zelf al checken hoeveel je maandelijks aflossingsbedrag wordt. DUO heeft hiervoor een handige rekenhulp die een schatting geeft over hoeveel je maandelijks mogelijk moet afbetalen. De afbetaling gaat via automatisch incasso.
In één keer studieschuld aflossen
Je kunt je studieschuld in één keer afbetalen op de website van DUO door middel van een iDEAL-betaling.
Is extra aflossen studieschuld slim?
Het is verstandig om al eerder te beginnen met aflossen of een extra betaling te doen. Dit kan voordelen hebben, namelijk:
- Je bent eerder klaar met aflossen studieschuld, wat voordelen heeft bij het afsluiten van een hypotheek. Je studieschuld heeft namelijk invloed op het bedrag dat je kunt lenen.
- Het maandbedrag is lager wanneer je gaat aflossen
- Je rentebedrag is minder hoog
3 tips studieschuld aflossen
Wil jij zo snel mogelijk van je studieschuld af of heb je weinig financiële middelen om je studieschuld af te lossen? Dan hebben wij nog een aantal tips voor je.
Tip 1: Versneld je studieschuld aflossen
- Minder hoge rente.
- Eerder klaar met aflossen.
- Lager maandbedrag.
- Je schuld wordt niet meegenomen bij eventuele hypotheek aanvraag.
Tip 2: Studieschuld aflossen door iemand anders
Je studieschuld aflossen met hulp van je ouders of partner kan door middel van een schenking.
- Je ouders mogen €6.633 belastingvrij schenken in 2024.
- Eén keer in je leven mogen je ouders €31.813 belastingvrij schenken in 2024.
Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Deze voorwaarden kun je lezen op de website van de Belastingdienst.
Tip 3: Niet genoeg geld om je studieschuld af te lossen?
Dan kun je vragen om je maandbedrag te verlagen. Wanneer je onder de terugbetalingsregels van SF15-oud valt, moet je zelf je verlaging aanvragen via Mijn DUO. Wanneer je onder de nieuwere betalingsregels valt, hoef je niet zelf je verlaging aan te vragen. Dan wordt er automatisch rekening gehouden met hoeveel je inkomen is.
Kwijtschelding studieschuld
Nader je het einde van het aflossen van je studieschuld? Dit kan na 15 of 35 jaar en heb je nog steeds een openstaand studieschuldbedrag? Dan wordt de eventuele restschuld kwijtgescholden. Hiervoor hoef je zelf niets te doen; dit gaat automatisch. Mocht je enige achterstallige maandelijkse betalingen hebben, dan worden die wel nog verrekend en niet kwijtgescholden.
Conclusie
Je kan er niet aan omkomen, het aflossen van je studieschuld. Vanaf het moment dat je afstudeert of je studie vroegtijdig beëindigt, begint een tweejarige aanloopfase voordat je moet beginnen met aflossen.
Afhankelijk van wanneer je met je studie begon, geldt er een aflosfase van 15 jaar voor (oud leenstelsel) of 35 jaar (nieuwe leenstelsel). Het maandelijkse aflossingsbedrag wordt berekend op basis van je inkomen van twee jaar eerder.
Er zijn opties om het aflossen makkelijker te maken, zoals het verlagen van je maandbedrag, een aflosvrije periode aanvragen, of oversneld aflossen. Na de aflosfase wordt een openstaande schuld kwijtgescholden. Gebruik de rekenhulp van DUO voor inzicht. Succes met je aflossing.