Must-Have verzekeringen voor jou als student!
Als je op kamers gaat wonen verandert er veel voor jou als student. Je bent nu volledig zelfstandig en verantwoordelijk voor je eigen huishouden, onderhoud en boodschappen. Echter ben je vanaf nu ook zelf verantwoordelijk voor je inboedel, schades en de daarbij behorende kosten. Gelukkig kun je jezelf hiervoor makkelijk laten verzekeren. Voorheen waren deze verzekeringen, toen je nog thuis woonde, vaak geregeld door je ouders. Echter is het nu noodzaak om deze verzekeringen zelf te regelen. Welke verzekeringen heb jij als student nu echt nodig zodra je op kamers gaat? Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij.
Inboedelverzekering, voor al je kostbare spullen
Je studentenkamer is jouw domein en woonruimte die je zal inrichten met je eigen spullen, ook wel de inboedel genoemd. Denk hierbij aan meubels, laptop, camera, televisie en studieboeken. Dit alles vertegenwoordigt een behoorlijk bedrag. Er kan echter van alles gebeuren met je inboedel, denk hierbij aan diefstal, schade door een woningbrand of waterschade. Om te voorkomen dat je bij een vervelende gebeurtenis als deze ook nog eens alle kosten zelf moet ophoesten kun je een inboedelverzekering afsluiten. Controleer altijd eerst met je huisbaas of hij niet toevallig zelf al deze verzekering heeft afgesloten. Sommige huisbazen doen dit namelijk uit eigen initiatief als bescherming tegen eventuele schade aan de studentenwoning. In reactie hierop kun je bepalen welke verzekering het beste is voor jou.
Aansprakelijkheidsverzekering, mocht een feestje uit de hand lopen
Als student wil je best wel eens een feestje geven of afspreken met je vrienden. Aangezien het er soms nog wel eens wild aan toe kan gaan is een aansprakelijkheidsverzekering misschien geen slecht idee. Alle schade aan spullen en mensen die jij per ongeluk veroorzaakt is met deze verzekering namelijk gedekt. Indien je ouders een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten en jou hierop hebben ingeschreven val je tot je 27ste onder de dekking van deze verzekering.
Reisverzekering of globetrotter verzekering, indien je op vakantie, stage of wereldreis wilt gaan
Indien je regelmatig met vrienden op vakantie gaat is het misschien verstandig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Denk hierbij niet alleen aan reizen naar het buitenland, ook een weekendje weg in Nederland kan onder de dekking vallen. Hierdoor ben je dus altijd gedekt voor schade, diefstal en het verlies van je spullen tijdens je reis. Maar ook dekt de verzekering de hoge kosten voor bijvoorbeeld een ziekenhuisopname in het buitenland. Ook hier geldt weer dat indien je ouders jou vermeld hebben op hun doorlopende reisverzekering je gedekt bent tot je 27ste.
Een andere interessante verzekering voor reizende studenten is de zogenaamde globetrotter reisverzekering. Een globetrotter reisverzekering is een speciale reisverzekering voor reizigers, backpackers, studenten of stagiaires die voor langere tijd naar het buitenland gaan en daar eventueel ook willen werken. Maar ook voor mensen die bijvoorbeeld een wereldreis gaan maken en naar verschillende landen gaan reizen voor langere tijd is deze verzekering zeer geschikt.
Rechtsbijstandverzekering, hulp bij geschillen
Als student kun je vaak in situaties terechtkomen waarin je onterecht behandeld wordt. Denk hierbij aan een geschil met je onderwijsinstelling, je huisbaas/verhuurder of DUO. Een rechtsbijstandverzekering dekt in deze gevallen de kosten en het proces van een rechtsbijstand. Een zeer waardevolle verzekering, echter heeft de verzekering als nadeel dat de premie vrij hoog is voor studenten.
Zorgverzekering, altijd verplicht!
Tot slot willen wij je erop wijzen dat je vanaf je 18e verjaardag zelf een zorgverzekering dient af te sluiten. Je bent dan namelijk niet langer gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. Het is verstandig om zorgverzekeringen online te vergelijken en er zelf één af te sluiten.
Ben jij op zoek naar onafhankelijk advies en een keuze uit meer dan 20 verzekeraars in jouw voordeel? Bel Benevia via 0186-603033 of stuur een e-mail, zij helpen je graag en kunnen je in de meeste gevallen direct laten verzekeren.