Hoe vind je een geschikte huisgenoot?

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Zo ook voor je huisgenoten. Er komt een kamer vrij. Hoe zorg je dat de nieuwe huisgenoot minstens zo goed past als de vorige? Hier een aantal tips hoe je dit het best kunt aanpakken.

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Begin op tijd met het zoeken van een nieuwe huisgenoot. En niet omdat het moeilijk is om iemand te vinden. Sterker nog, je zult hoogstwaarschijnlijk meerdere reacties krijgen en hierdoor moeten filteren. Bespreek daarom van tevoren met je huisgenoten af naar wat voor persoon jullie zoeken. Leeftijd, hobbys, student of werkend?

Onthoud hierbij: Een goede vriend is niet gelijk een goede huisgenoot. Door het (zeker in het begin van je zoektocht)  zakelijker aan te pakken hoef je andermans gevoelens niet te hoeven kwetsen.

2. Begin je zoektocht door te adverteren

Als je weet wie je in je huis wilt hebben, presenteer jezelf dan ook aantrekkelijk voor diegene. Laat je planten zien, zorg voor veel licht en maak foto's vanuit een hoge hoek om een goede presentatie te geven van de kamer. Hou er ook rekening mee dat er studenten uit een andere stad of land kunnen reageren. Voor hen is het fijn om te zien hoe de omgeving eruit ziet. Probeer in de omschrijving veel over jullie te vertellen en niet zo zeer te doelen op wie jullie zoeken.

Als jullie dit idee samen hebben vastgesteld, kan de advertentie opgesteld worden. Via Kamernet kunnen jullie gemakkelijk en gratis een advertentie voor jullie studentenhuis plaatsen. Maak via je persoonlijke account een studentenhuis aan. Voeg hier je huisgenoten aan toe om met zijn alle op één platform jullie zoektocht te starten. Upload de foto’s, voeg de huurprijs, m² en beschrijving toe. Lees de volgende tips over hoe je jouw advertentie zo aantrekkelijk mogelijk maakt. De advertentie wordt door ons geverifieerd en hierna ontvang je alle reacties via een gezamenlijke inbox. Starten maar!

3. Beheer jouw online studentenhuis

Via de advertentie kunnen huurders jullie makkelijk vinden, maar het is ook mogelijk om kandidaten zelf te benaderen. Chat met de potentiële huisgenoot om elkaar beter te leren kennen. Doordat de inbox gezamenlijk is, is het hele huis op de hoogte. Jullie kunnen er ook voor kiezen een automatisch antwoord in te stellen en hier al een vraag in verwerken.

Via het dashboard van de studentenhuis kunnen jullie chatten via gezamenlijke inbox, stemmen op je favorieten en volgens worden deze gerangschikt. Op deze manier kan het hele huis in zijn eigen tijd hun voorkeuren uitspreken en blijft de beslissing gezamenlijk. In de huis chat kan er besloten worden wie er wordt uitgenodigd.4. Kies jullie nieuwe huisgenoot!

4. Kies de nieuwe huisgenoot

Hoewel er voordelen zitten aan een hospiteeravond, is het zeker ook aan te raden om de selectie geschikte huisgenoten apart te spreken. In groepsverband is er vaak sprake van haantjesgedrag in de hoop dat de ‘grappigste’ of ‘leukste’ de kamer krijgt. Een tip om elkaar écht goed te leren kennen is om naar de voorkeuren van de potentiële huisgenoot te vragen. Pak een onderwerp als: Bad of douche? Bloemen of planten? Dag of nacht? Vraag door en ga hierover in een lichte discussie. Zo leer je de normen en waarde van jouw toekomstige huisgenoot op een luchtige manier kennen. Een studentenhuis is een roulering aan kamergenoten. Je kunt daarom de kamer behouden en later eenvoudig weer online zetten.Nu je weet hoe je een geschikte huisgenoot kan vinden, maak hier jouw studentenhuis aan!