Hoe zeg je je huurcontract op van je huurwoning?

Je wilt gaan verhuizen en zoekt naar huurwoningen in Amsterdam, maar voordat je dat doet, is het belangrijk te checken wat de opzegtermijn is van je huurcontract. Er zijn namelijk verschillende regels voor het opzeggen, afhankelijk van het type huurcontract dat je hebt. Door precies te weten hoe de opzegtermijn werkt, voorkom je verrassing en vermijd je het betalen van dubbele huur.

Opzegging onbepaalde tijd contract

Een huurcontract voor onbepaalde tijd heeft geen vastgestelde einddatum. Dit betekent dat het huurcontract pas eindigt als de huurder of de verhuurder besluit om het contract op te zeggen. Dit type huurcontract biedt vooral de huurder meer zekerheid, omdat je geen vastgestelde einddatum hebt waarop je huurcontract afloopt.

Opzegtermijn huurcontract onbepaalde tijd huurder

Wanneer je een huurcontract voor onbepaalde tijd hebt, heb je een opzegtermijn van één maand. Je kunt je huur opzeggen door middel van een aangetekende brief naar je verhuurder.

Opzegtermijn huurcontract onbepaalde tijd verhuurder

De opzegtermijn van een huurcontract onbepaalde tijd voor de verhuurder is drie maanden. Plus één extra maand voor elkaar dat de huurder in de woning heeft gewoond. Met een maximum van zes maanden. De verhuurder moet de huur opzeggen via een aangetekende brief.

Een verhuurder kan een huurcontract voor onbepaalde tijd niet zomaar opzeggen en heeft een geldige reden nodig om het huurcontract te beëindigen. Redenen voor opzegging van het huurcontract kunnen zijn: de verkoop van het huis, de verhuurder die zelf in de huurwoning gaat wonen, huurachterstand, overlast en bouwplannen op de plek van de woning.

Opzegging tijdelijke huurcontract

Een tijdelijk huurcontract, ook wel een huurcontract voor bepaalde tijd genoemd, heeft een vastgestelde periode met een duidelijke begin- en einddatum. Als verhuurder moet je het contract nog steeds drie tot uiterlijk één maand voor het einde van het tijdelijke huurcontract opzeggen. Doe je dit niet, dan wordt het contract stilzwijgend verlengd.  De maximale duur van een huurcontract voor bepaalde tijd varieert: voor een zelfstandige huurwoning maximaal 2 jaar en voor een kamer of onzelfstandige huurwoning maximaal 5 jaar.

Opzegtermijn tijdelijk huurcontract huurder

Voor de huurder is de opzegtermijn voor een tijdelijk huurcontract één maand, tenzij anders bepaald in het huurcontract. Je kunt je huur opzeggen door middel van een aangetekende brief naar je verhuurder.

Opzegtermijn verhuurder

De opzegtermijn voor een verhuurder is minimaal één en maximaal drie maanden voor het tijdelijke contract eindigt. Ondanks dat het tijdelijke contract automatisch eindigt, moet de verhuurder het contract alsnog per aangetekende brief beëindigen. Doet de verhuurder dit niet dan wordt het tijdelijke huurcontract automatisch omgezet naar een huurcontract voor onbepaalde tijd.

Hospita huurcontract

Een hospita huurcontract is een contract waarbij je een kamer huurt in de woning waar de verhuurder zelf ook woont. De verhuurder deelt dan de keuken, woonkamer en badkamer met de hospita huurder. Dit wordt steeds populairder door de hoge huurprijzen voor zelfstandige huurwoningen.

Opzegtermijn hospita contract huurder:

De huurder kan een hospita huurcontract één of maximaal drie maanden van tevoren opzeggen. De opzegging moet via een aangetekende brief.

Opzegtermijn hospita contract verhuurder:

De eerste 9 maanden van het huurcontract gelden als proeftijd. In deze periode kan de verhuurder zonder enige reden de huur opzeggen en is de huurder niet beschermd met huurdersbescherming. De verhuurder moet die huur drie maanden van tevoren opzeggen. Als de verhuurder de huur opzegt vóór het einde van de 9 maanden, kun je dus één jaar in de kamer blijven wonen. Als de verhuurder niet op tijd opzegt, krijgt de huurder automatisch een contract voor onbepaalde tijd. De verhuurder moet de huur schriftelijk opzeggen via een aangetekende brief.

Kan ik mijn huur per mail opzeggen?

Je mag de huur opzeggen per e-mail. Het is belangrijk om vooraf de toestemming van de verhuurder te krijgen voor deze manier van opzeggen. Wanneer de verhuurder hier niet mee instemt, is het niet rechtsgeldig. Zodra je de opzegging hebt verstuurd, vraag dan om een schriftelijke bevestiging van de verhuurder dat je opzegging is ontvangen. Dit voorkomt eventuele misverstanden en zorgt ervoor dat alles officieel vastligt.

Conclusie

Ben je van plan om te verhuizen en zoek je naar huurwoningen in Utrecht? Dan is het belangrijk om goed te weten te komen wat de opzegtermijn van je huurcontract is. Er zijn namelijk verschillen per type huurcontract. Of je nu een huurcontract voor  bepaalde tijd, een tijdelijk huurcontract of hospita huurcontract hebt, het is belangrijk de voorwaarden voor opzegging goed te kennen. Wanneer je op tijd opzegt, voorkom je dubbele huur en juridische conflicten. Het juridisch loket heeft een voorbeeldbrief huur opzeggen op de website staan. Dit kan je nog extra helpen bij het opzeggen van je huur.