Bespaartips: Hoe kan je geld besparen?

Hoe kan je het beste geld besparen? Dit begint bij het maken van een inkomsten en uitgaven overzicht. Wanneer je een overzicht hebt kun je zien waar je op moet letten en waar je kunt besparen wanneer je een studentenwoning in Nijmegen voor jezelf hebt. Dit is vooral belangrijk als je niet zoveel financiële middelen hebt en toch wilt genieten van een leuk leven. Met de volgende bespaartips hopen we je te helpen met besparen.

Maak een inkomsten en uitgaven overzicht

Begin met het opstellen van een uitgebreid inkomsten en uitgaven overzicht waarin je alles noteert. Hierdoor krijg je een beter overzicht en kan je precies zien op welke kosten je makkelijk kan besparen.

Inkomsten € per maand Uitgaven € per maand
Vaste baan ...... Huur ......
Bijbaan ...... Energiekosten ......
Steun van ouders ...... Reiskosten ......
Andere bron van inkomsten ...... Verzekeringen ......
Toeslagen ...... Abonnementen ......
Studiefinanciering ...... Overige kosten: Kleding, Uitjes, Entertainment ......
...... Onvoorziene kosten ......

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een realistisch beeld krijgt van je financiële situatie zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ben daarom zo eerlijk mogelijk over al je uitgaven zodat jij zo goed mogelijk kan geld besparen.

Bespaar op energiekosten

Wanneer je je eigen huurwoning hebt krijg je ook te maken met energiekosten. Deze kosten kunnen vrij hoog oplopen als je niet rekening houdt met een aantal dingen. We hebben daarom drie energie besparen tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Voorkom onnodig verbruik

Dit kun je al doen door een aantal simpele dingen zoals:

  • Zet de verwarming uit als je je huis verlaat.
  • Zet je verlichting uit als je een kamer verlaat.
  • Zet stand-by apparaten zoals een televisie uit.
  • Haal je laders uit het stopcontact.

Daarnaast helpt het om korter te douchen en koude wasjes te draaien. Verder helpt het ook als je de verwarming een graad lager zet en een warme trui en dikke sokken aantrekt.

Tip 2: Schaf energiezuinige apparaten aan

De apparaten die veel energie verbruiken zijn wasmachines en drogers. Daarnaast zijn koelkasten en vriezers ook grote energieverbruikers. Zijn je apparaten aan vervanging toe of wil je nieuwe aanschaffen? Bespaar dan door apparaten met energielabel A+++ te kiezen die zijn het meest zuinig.

Tip 3: Zorg dat kieren en spleten dicht zijn

Wanneer je in een oud huis woont heb je vaak te maken met kieren gaten en spleten. Ga op zoek en controleer waar de kou vandaan komt en plaats tochtstrips op die plekken. Dit zorgt ervoor dat de kou buiten blijft en de warmte binnen. Hierdoor hoef je de verwarming minder hoog te zetten en bespaar je op energiekosten.

Bespaar op levensonderhoud kosten

Je kan op verschillende manieren besparen op je levensonderhoud kosten. Daarom hebben we een aantal huishoudelijke bespaartips voor je op een rijtje gezet. Je kan bijvoorbeeld besparen op het volgende:

  • Boodschappen
  • Abonnementen
  • Kleding
  • Thuis koken en samen eten
  • Kosten delen

Boodschappen

Vaak een van de duurste kosten als je niet goed voorbereid de supermarkt binnenstapt. Door middel van de volgende boodschappen bespaartips hopen we je te helpen om te besparen op je boodschappen.

  • Maak een boodschappenlijstje.
  • Koop alleen wat je echt nodig hebt.
  • Check wat in de bonus bij Albert Heijn.
  • Kies voor huismerken.
  • Ga naar de markt.
  • Doe week boodschappen.
  • Ga niet met honger naar de supermarkt.
  • Ga naar budgetvriendelijke supermarkten zoals Lidl of Aldi.

Met deze bespaartips kun je gegarandeerd makkelijk geld besparen op je boodschappen. Zondag of maandag is een goede dag om je weekboodschappen te doen. Het is wel belangrijk om te weten dat de aanbiedingen op zondag vaak al eindigen omdat supermarkten zich dan voorbereiden op de aanbiedingen voor maandag. Laat je hier dus niet door misleiden.

Abonnementen

Hoeveel abonnementen heb je nodig? Voor je het weet heb je een Netflix Videoland en Disney Plus abonnement. Maar ook van de sportschool en een veel te duur telefoonabonnement omdat je persé die nieuwste telefoon wilde hebben.

Bekijk daarom goed waar je allemaal een abonnement op hebt welke je wellicht goedkoper kan maken en welke abonnementen je helemaal niet nodig hebt. Zeker voor je je eigen huurwoning krijgt is het verstandig om dit te checken. Hiermee kan je op jaarbasis een hele hoop geld besparen.

Kleding

Iedere maand de winkelstraten afstruinen voor de nieuwste trends is leuk maar kost een hoop geld. Het betekent niet dat je helemaal niks meer kan kopen of er leuk uit kan zien. Want met een beetje geduld en tijd kunnen je bijvoorbeeld ook leuke kleding vinden via:

  • Tweedehandswinkels
  • Online via Vinted
  • Marktplaats
  • Vrijmarkten

Daarnaast zou je ook kleding kunnen lenen of een avond kunnen plannen dat je kleding met elkaar ruilt. Deze bespaartips zijn niet alleen goed voor je portemonnee maar ook veel duurzamer.

Thuis koken en samen eten

Een makkelijke besparingstip is om thuis te eten. Stel je deelt je huurwoning met een huisgenoot dan is samen eten vaak goedkoper. Op deze manier kun je goed besparen en wat meer variatie toevoegen aan je maaltijden dan alleen een pasta pesto. Daarnaast is het ook nog eens handig en gezellig.

Als je liever voor jezelf kookt of alleen woont probeer dan voor meerdere dagen te koken en vries het in. Zo heb je altijd een maaltijd klaarliggen in de vriezer en bespaar je een hoop kosten.

Verder is het ook een stuk goedkoper om je eigen lunch en drinken mee te nemen naar de UB universiteit of naar werk. Hoewel de kantine vaak niet heel duur is kunnen de kosten toch behoorlijk oplopen. Schaf een broodtrommel en een thermoskan aan en je zult merken dat je beter rondkomt in de maand.

Kosten delen als woningdeler

Woon je samen met iemand in je huurwoning dan is de beroemde app WieBetaaltWat niet weg te denken. Huishoudelijke producten die vaak wat geld kosten en eigenlijk door iedereen gebruikt worden zijn onder andere:

  • Olijfolie
  • Afwasmiddel
  • Vuilniszakken
  • Wc-papier
  • Schoonmaakmiddelen

Het kost veel geld als iedereen deze producten apart koopt. Daarom worden deze kosten vaak gedeeld en dat werkt het makkelijkst met een app als WieBetaaltWat.

Bespaar op uitjes

Houd je ervan om op pad te gaan? Een festival in de zomer of dat nieuwe restaurant in de stad? Dit is mogelijk als je het slim aanpakt. Maak een lijstje van plekken waar je nog graag heen wilt. Zoek daarna online via websites als Social Deal en Groupon of je korting kunt vinden. Voor festivals kun je heel handig een alert aanmaken wanneer de tickets online komen. Dan heb jij gegarandeerd nog de early bird tickets. Dit zorgt ervoor dat je een hoop kosten kan besparen.

Zoek slim naar je huurwoning

Je huurwoning zal ongetwijfeld de meeste maandelijkse kosten met zich meebrengen. Zoek daarom slim naar een huurwoning. Vergelijk de huurprijzen de grootte van de huurwoning en locatie om te bepalen waar je zou willen en financieel kan wonen.

De duurste huurprijzen vind je in de grotere steden en dat gooit je maandelijkse kosten flink omhoog. Denk aan huurwoningen in:

Daartegenover heb je andere steden betaalbaardere huurwoningen zoals:

Zorg ervoor dat je voor jezelf duidelijk hebt welke opties aan huurwoningen er zijn die ook passen bij jouw budget en wensenlijst.

Conclusie

Een overzicht van je inkomsten en uitgaven is belangrijk zeker als je voor het eerst een eigen huurwoning krijgt. Met behulp van bovenstaande tips voor geld besparen kun je goede keuzes maken en daardoor je budget vergroten. Door bewust om te gaan met je geld zoals het zoeken naar een betaalbare huurwoning slim boodschappen doen en op zoek gaan naar kortingen zorg je ervoor dat je optimaal kunt genieten zonder je te veel zorgen te maken over geld.