Zo verbeter je het taalniveau van je scriptie

Het schrijven van een scriptie is volgens velen een van de moeilijkste onderdelen van een studie. Studenten hebben vaak het meeste moeite met taal en grammatica in zo een groot werkstuk. Onderzoek wees eerder al uit dat het algemene taalniveau van studenten in het HBO en WO een flink stuk hoger kan. Het gaat dan om de schrijfvaardigheid van de studenten en niet om het denkniveau. Studenten scoren dus lager op werkstukken, niet om de inhoudelijke kwaliteit maar om het taalniveau. Dit is natuurlijk erg zonde, want een werkstuk zoals een scriptie weegt natuurlijk zwaar mee in het gemiddelde. Om je te helpen bij dit probleem, hebben wij tips opgesteld waarmee je makkelijker je scriptie kunt schrijven.

1. Online services

Voor extra begeleiding kun je je aanmelden voor extra (betaalde) hulp online. Je scriptie laten nakijken – door een partij die gespecialiseerd is in het verbeteren van scripties op zowel grammatica en taal als structuur. Deze dienst wordt ook aangeboden in het Engels, zo kun je dus ook je Engelse scriptie laten redigeren. Deze service is niet de goedkoopste optie, maar wel de optie van de hoogste kwaliteit. De personen die je stuk redigeren zijn namelijk experts die kennis hebben van het onderzoeksveld waar jouw scriptie over gaat. Hoe eerder je je scriptie toestuurt, hoe goedkoper het is.

2. Na laten lezen door je ouders of bekenden

Het kan zijn dat je in je omgeving mensen hebt die bereid zijn in het nalezen van je scriptie. In sommige gevallen maakt niet uit of die persoon bekend is met jouw onderzoeksveld, dan vallen de taal –en grammaticafouten juist extra op. Het risico hiervan is dat de structuur van je scriptie hiermee in de knoop komt. Ook kost het nalezen erg veel tijd en moeite, dit kan niet iedereen opbrengen. Voor kleinere stukken is het natuurlijk een stuk makkelijker een bekende te vragen, voor langere stukken is het wat lastiger om iemand te vinden die je kan helpen.

3. Gebruik synoniemen om beter uit je woorden te komen

Heb jij moeite met het vinden van de juiste woorden en zinnen of val je juist vaak in de herhaling? Dan is het gebruiken van synoniemen een goede optie om de kwaliteit van je scriptie te bevorderen. Dit is vooral handig wanneer je informatie van andere auteurs wilt verwerken in je eigen stuk. Het plegen van plagiaat kan dan ongemerkt gebeuren, ondanks je wel de juiste referentie plaatst. Het gebruiken van synoniemen, zowel in het Engels als in het Nederlands, helpt dan bij het verwerken van de onderdelen. Zo voorkom je veelgemaakte taalfouten. Wanneer je toch bang bent voor plagiaat, kun je altijd de online plagiaat controle van Scribbr toepassen. Tegen betaling krijg je dan een uitbereide analyse van je stuk en kun je direct zien welke passages uit welke bronnen zijn geciteerd.

4. Maak een schematische structuur

Je kunt een structuur maken van alle kopjes en onderdelen, dit lijkt een beetje op een inhoudsopgave. Het verschil is dat je per kopje in een zin of enkele steekwoorden aangeeft wat je er precies wilt vertellen. Denk bijvoorbeeld aan welke theorieën je gaat behandelen of welke hypotheses je gaat beantwoorden. Wanneer je dit hebt gedaan, heb je als het ware je scriptie in een paar pagina’s. Je kunt voor de inleiding bijvoorbeeld de kopjes aanleiding, onderzoeksvraag, relevantie en structuur maken. Je kunt er dan kort bij vermelden wat dat nou precies is. Wanneer je uiteindelijk het hoofdstuk schrijft en de draad kwijt bent, hoef je alleen maar te kijken naar je schematische structuur.