Zo zit dat: het onderhuren van je kamer

Ga jij stage lopen in het buitenland, op reis of op exchange? Grote kans dat jij dan je kamer uitgaat, want dubbele huur is vaak niet te doen. Vaak kiezen studenten er dan voor om hun kamer onder te huren. Zo kunnen ze weer terug in hun oude, vertrouwde huisje wanneer ze terugkomen. Maar hoe zit dat dan precies? En hoe moet jij het aanpakken? Hier lees je alles over onderhuren!

UPDATE: Dit artikel is verouderd. Bekijk de nieuwste versie van dit artikel met alle tips voor het onderverhuren van je kamer hier.

Toestemming

Zonder toestemming van de verhuurder kun je geen kamer onderhuren als huurder. In principe mag je dus geen zelfstandige woningen onderverhuren, tenzij de verhuurder en de gemeente daarvoor toestemming hebben gegeven. Dit heet huisbewaring. Een uitzondering is het verhuren van een deel van de woning, bijvoorbeeld een kamer, terwijl de huurder zelf ook in de woning woont. Dit mag, tenzij het in het huurcontract is uitgesloten

Contracten

Bij onderhuur is sprake van 2 huurovereenkomsten; namelijk een tussen de (hoofd)huurder en de verhuurder en een tussen de onderhuurder en de (hoofd)huurder.Je mag pas je kamer verhuren als er geen verbod op onderverhuur in je huurcontract staat met de (hoofd)huurder en de verhuurder. Neem daarom altijd eerst contact op met je verhuurder, als je je kamer wilt onderverhuren.

Is onderverhuur verboden volgens het huurcontract, dan kun je de verhuurder om een ontheffing van deze regel vragen. Zorg ervoor dat het onderverhuren in een speciaal daarvoor bestemd huurcontract wordt vastgelegd. Als hoofdhuurder ben jij verantwoordelijk. Maak dus duidelijke afspraken over de hoogte van de huurprijs, de periode van onderhuur, het gebruik van spullen, telefoon, naheffingen voor elektriciteit en water, enzovoort.

Huurbescherming

Ook jouw onderhuurder heeft recht op huurbescherming. De huurbescherming geldt voor de overeenkomst tussen jou en de onderhuurder. Maar als jouw hoofdverhuurder de huurovereenkomst beëindigt, dan heeft jouw onderhuurder geen recht op huurbescherming ten opzichte van de hoofdverhuurder. Ook is de hoofdverhuurder niet verplicht de onderhuur-overeenkomst over te nemen. De onderhuurder zal dan uit jouw kamer moeten.

Bij de onderhuur van een zelfstandige woning zijn de regels anders als het je hoofdverblijf is. Dan wordt de hoofdverhuurder jouw nieuwe verhuurder en heb je huurbescherming ten opzichte van de hoofdverhuurder. Dit heet een voortgezette huurovereenkomst. Bij een voortgezet huurcontract neemt de hoofdverhuurder het contract met de onderhuurder over. Zowel hoofdverhuurder als onderhuurder kunnen binnen 6 maanden na een voortgezette huurovereenkomst de rechter vragen deze te beëindigen.

Controle

Het is belangrijk om de kamer of woning die je onderhuurt in de gaten te houden. Zo voorkom je problemen als je zelf weer in de woning wilt wonen. Vraag bijvoorbeeld om een kopie van het paspoort van degene die je woonruimte gaat huren. Maak ook een opnamestaat. Hierop worden de staat van de kamer en eventuele gebreken (zoals scheuren en gaten) vastgelegd. Op die manier kan er achteraf geen onduidelijkheid bestaan over eventuele schade. Maak daarnaast een inventarislijst van de spullen die in de woonruimte staan. Vraag iemand om een oogje in het zeil te houden; een soort beheerder die je kamer in de gaten houdt en vragen van de onderhuurder kan beantwoorden.