Zo maken jullie het studentenhuis brandveilig

In een studentenhuis gaat het vaak om lol maken en feestjes, wat natuurlijk erg begrijpelijk is. Naast alle leuke dingen is het belangrijk om stil te staan bij wat meer serieuze dingen, zoals de brandveiligheid van je studentenhuis. Omdat er vaak meerdere inwoners zijn, kan het zijn dat er een fout wordt gemaakt of een ongeluk voorkomt. Dit wil je natuurlijk voorkomen, maar als er toch iets voorvalt, is het goed om voorbereid te zijn. Daarom staat Kamernet stil bij hoe jij je studentenhuis zo (brand)veilig mogelijk kunt houden.

Rookmelder

Wij trappen wellicht een open deur in, maar het is goed om toch te vermelden dat een rookmelder je heel goed kan helpen wanneer er sprake is van brand. Elk studentenhuis zou meerdere rookmelders in de woning moeten hebben, op die manier weet je direct wanneer er brand is uitgebroken. Hebben jullie nog geen rookmelders in huis? Wacht niet langer en regel het vandaag nog! Hier vind je betaalbare rookmelders voor in jullie studentenhuis.

Brandblusser

Wanneer er brand is, is het erg handig om een brandblusser te hebben. Je hebt niet altijd een emmer bij de hand of een doek om over het vuur te gooien. Naast een brandblusser, is een blusdeken ook erg handig om in de kast te hebben staan.

Controleer je meterkast, je verwarmingsketel en je andere elektrische aansluitpunten

Deze ketels en kasten in je huis dien je om de enkele maanden even te controleren of defecten, lekkages of scheuren. Zo kan een scheur in een snoer van een stekkerdoos brand veroorzaken als het in aanraking komt met water of andere materialen.

Stel een vluchtroute op

Het is goed om met je huisgenoten enkele vluchtroutes op te stellen. Zo weten jullie allemaal de snelste weg uit de woning wanneer er bijvoorbeeld brand is. Op deze manier is er meer kans dat je ongedeerd wegkomt uit de woning.

Zorg ervoor dat de vluchtroute te allen tijde vrij is

Een vluchtroute is geweldig, maar vrij nutteloos als er allemaal dozen, kasten of troep in de weg staan. Voorkom ongemak en zorg er altijd voor dat de vluchtroute (of deur) niet geblokkeerd wordt door spullen.

Wacht niet op je huisbaas

Wanneer je twijfelt over de veiligheid van een stopcontact, gasfornuis of CV ketel, wacht dan niet op je huisbaas. Je kunt altijd zelf een monteur of professional vragen om er naar te kijken. DIt kun je waarschijnlijk achteraf declareren bij je huisbaas. Het is namelijk de verantwoordelijkheid van zowel de huurder als de verhuurder om de woning veilig te houden.

Verzeker je inboedel slim

Brand kan veroorzaakt worden door een ongeluk, pech of een domme fout. Wat de reden ook is, het is belangrijk dat je je inboedel goed verzekert tegen eventuele schade. Het is belangrijk dat je dan in elk geval gedekt bent tegen de onkosten.