Met deze tips maak je de juiste studiekeuze

Het maken van een studiekeuzen is erg ingewikkeld: het is namelijk een keuze waar je niet zo makkelijk van gedachte kan veranderen, anders kost het je maanden tijd en een hoop geld. Om je bij de beslissing te helpen, hebben wij de beste tips voor het maken van je studiekeuze opgesteld.

1. Bezoek verschillende open dagen

Wanneer je op campus bent, is het gevoel anders dan wanneer je een brochure bekijkt. Ga daarom zo veel mogelijk op pad en bekijk verschillende universiteiten in levende lijve. Je kun de open dagen in het hbo bekijken op HBO start, de open dagen op de universiteiten kun je bekijken op Universiteit start.

2. Zie het belang in van deze keuze

Het kiezen van je studie is een belangrijke en bindende keuze, hier moet je je zeker bewust van zijn. Pas wanneer je het serieus neemt, zul je een goede, gebalanceerde keuze maken. Alle belangrijke informatie omtrent je studiekeuze kun je vinden op Studentenplein.nl

3. Leer jezelf kennen

Het is belangrijk om te weten wie je bent, wat je wilt en waar je krachten liggen. Het is ook meer dan logisch als je dit allemaal nog niet zo zeker weet. Schakel daarom de hulp van je ouders, vrienden en docenten in, om je te helpen inzien wat voor persoon jij bent. Het maken van een kleine reis, het helpen van een vreemde of het lezen van interessante boeken kunnen ook helpen bij dit moment van zelfreflectie.

4. Doe mee met een meeloopdag

Veel universiteiten en opleidingen bieden een meeloopdag aan. Zo kun je een dag met een student meelopen en de echte lessen meemaken en de docenten ontmoeten. Dan weet je nog beter of de opleiding waar je interesse in had ook echt bij je past.

5. Kies voor jezelf

Op jonge leeftijd ben je meer beïnvloedbaar dan je zult denken en beseffen. Wanneer je vrienden allemaal naar een bepaalde stad gaan om te studeren, maar jij bent niet erg enthousiast over het studieprogramma, is het belangrijk om je eigen belang te kiezen. Ook je ouders kunnen je studiekeuze beïnvloeden. Wellicht willen zij dat jij de kansen krijgt die zij niet hebben kunnen benutten. Herinner jezelf er op dat soort momenten dan aan dat jij een individu bent en andere doelen en wensen hebt dan je ouders.

6. Begin op tijd met oriënteren

In alle drukte kan het zo zijn dan je het stilstaan bij de keuze overlaat aan anderen of juist te laat begint met oriënteren. Het ontdekken wat je wilt is niet iets wat ineens tot je komt als je een boterham aan het smeren hebt, dus vergeet er niet de tijd voor te nemen!

7. Doe een studiekeuzetest

Hoe afgezaagd dit ook klinkt, kan het je wel helpen op een objectieve manier tot een paar opties te komen. Je hoeft natuurlijk niet perse te kiezen voor de uitkomst van de test, maar het kan je wel aan het denken zetten.

8. Focus je niet teveel op je eerste keuze

Wanneer je eindelijk weet wat je wilt doen in de toekomst, is het toch verstandig om een plan B op te stellen. Soms zijn er ingewikkelde toelatingseisen voor een opleiding en is er een kans dat je niet wordt toegelaten. Dan is het goed om een alternatieve optie te hebben, zoals dezelfde opleiding in een andere stad of toch een andere richting waar je ook interesse in had.

Wat je ook zult kiezen, het is goed om er vertrouwen in te hebben dat het uiteindelijk goed zal komen. Vaak doen mensen uiteindelijk toch iets anders dan waar ze voor hebben gestudeerd. Het is ook goed om je voor te bereiden op het begin van je studentenleven - een ervaring die heel veel mensen die voor geen goud zouden willen missen.

Wij wensen je veel succes met het kiezen van je studie!