Alles over inschrijven bij de gemeente

Als huurder heb je de wettelijke verplichting om ingeschreven te staan bij de gemeente van jouw woonadres. Je moet dus ingeschreven staan op het adres waar je daadwerkelijk woont. De gemeente kan controleren of je nog steeds woont op het adres waar je ingeschreven staat.

Het is niet toegestaan om advertenties aan te bieden met de volgende strekking:

1. Wel wonen, niet inschrijven.

Het is verboden om een woonruimte aan te bieden zonder dat de bewoner zich op dit adres kan of mag inschrijven bij de gemeente.

2. Niet wonen, wel inschrijven.

Het is verboden om een woonadres aan te bieden waarvan het niet de bedoeling is om in te wonen, maar de huurder zich wel op dit adres mag/kan inschrijven bij de gemeente.

Mocht je je niet inschrijven bij je nieuwe gemeente, dan kan deze besluiten om een bestuurlijke boete op te leggen.

Ik sta nog niet ingeschreven bij de gemeente, hoe kan ik dit doen?

Het inschrijven bij de gemeente kan door langs te gaan bij de Dienst Burgerzaken en Gemeentebelastingen bij je lokale gemeente. Je kunt zelf op de website van je lokale gemeente opzoeken hoe je een afspraak kunt maken, vaak kan dat online. Als je je via internet wilt inschrijven heb je je DigiD code nodig, en je moet een kopie van je huurcontract meesturen. Als je persoonlijk bij de Dienst Burgerzaken en Gemeentebelastingen langsgaat, neem dan je paspoort én je huurcontract mee. Meer info vind je op de site van de gemeente waar je gaat wonen. Je kunt de wijziging in je woonsituatie doorgeven aan de Dienst Uitvoerend Onderwijs, oftewel DUO, door met je DigiD in te loggen op hun website of door het formulier uit te printen of op te sturen.