Stap voor stap: klaar met studeren, en nu?

E en bitterzoet moment: het einde van een tijd als student. Je hebt je diploma(s) behaald. Na alle bloed, zweet en tranen is het dan eindelijk zo ver, het moment waar je zo lang op hebt gewacht. Maar wat moet je nu doen? Wij hebben een handige lijst opgesteld, om je zo goed op weg te helpen.

Stap 1. Studiefinanciering stopzetten

Het is zo ver: wanneer je afgestudeerd bent (en je gaat niet meer verder studeren) is het tijd om je studiefinanciering stop te zetten. Hier lees je hoe dat moet.

Stap 2. Studentenreisproduct (OV) stopzetten

De volgende stap is het stopzetten van je studentenreisproduct. Je kunt er niet meer omheen: gratis reizen is nu iets wat tot het verleden behoort. Vanaf nu moet je zelf betalen voor al die treinreizen in de spits. Om te zien hoe je het reisproduct opzegt en een nieuwe afsluit, kun je terecht bij de NS

Stap 3. Uitschrijven in studielink

Dit is een relatief simpele stap, maar het is wel een belangrijke. Je kunt in Studielink officieel aangeven dat je bent geslaagd. Wanneer je dit doet hoef je ook niet voor een komend collegejaar te betalen, dus het is aan te raden om je uit te schrijven. Het is binnen enkele klikken gebeurd, het enige wat je moet doen is je uitschrijven via Studielink

Stap 4. Je CV updaten (en ook je LinkedIn)

Nu je eindelijk je opleiding hebt afgemaakt, is het tijd om dat vast te leggen op je CV. Schrijf direct alles op; welke vakken heb je extra gevolgd?; heb je een commissie gedaan?; heb je liefdadigheidswerk gedaan?; en wat was het cijfer van je scriptie? Al deze informatie is relevant op je CV. Wanneer je toch je CV aan het aanpassen bent, kun je direct ook je LinkedIn aanpassen - zo kunnen bedrijven je vinden en laat je een goede indruk achter.

Stap 5. Beginnen met zoeken naar een baan

De zoektocht naar een baan volgt vrij snel na het afronden van je studie. Het is een belangrijke stap, dus neem er dan ook de tijd voor. Oriƫnteer goed wat je wilt doen. Weet jij al waar je wilt werken? Bekijk dan goed welke stappen je moet nemen om er daadwerkelijk te komen. Je kunt bijvoorbeeld ook je oude stagebedrijf opbellen om te vragen of er nog een positie open is, vaak is dat een simpele en vertrouwde manier om binnen te komen.

Stap 6. Beginnen met zoeken naar een grotere woning

Woon jij nog in een druk studentenhuis? Of past jouw huidige woning niet bij de levensstijl die je wenst voor jezelf? Dan is het tijd om uit de stoffige kamer te verhuizen naar iets wat je huidige levensstijl representeert! Denk bijvoorbeeld aan het huren van een studio of een ruimer appartement huren. Deze kun je overigens allemaal vinden op Kamernet, begin snel met zoeken!