Oververzekeren is onnodig: zo voorkom je overlap

Als je een auto hebt, heb je verplicht een WA-verzekering nodig. Als student is het leven al duur genoeg. Bovendien is de premie van deze verzekering vaak ook een stuk hoger, omdat jonge bestuurders standaard meer premie betalen. Daarom is het belangrijk te weten waar je precies voor betaalt. In sommige gevallen betaal je namelijk voor dekkingen die je achteraf helemaal niet nodig hebt. Daarom is het handig om verzekeringen voor studenten te vergelijken.

Welke verzekeringen zijn er?

In principe zijn er drie verschillende soorten WA-verzekeringen. Met een WA-verzekering bedoelen we: de wettelijke aansprakelijkheid. Die aansprakelijkheid heb je overigens niet alleen als je de weg opgaat, maar ook als persoon. Bijvoorbeeld als je een biertje over de nieuwe laptop van je huisgenoot gooit. Dan kan hij je aansprakelijk stellen en moet je de schade aan de laptop vergoeden. Dan is het handig om een WA-verzekering te hebben.

In het geval van een motorvoertuig zijn er drie soorten verzekeringen: de normale WA-verzekering, de WA-cascoverzekering en de WA-verzekering. De WA-verzekering dekt schade die direct of indirect bij een ander wordt aangericht. Het gaat hier om schade als gevolg van een ongeluk. Bijvoorbeeld het omver stoten van een kop koffie of een auto-ongeluk op de weg.

Bij de WA-verzekering voor motorvoertuigen gaat het om schade die is aangericht door het motorvoertuig. Bijvoorbeeld lak- of blikschade of lichamelijk letsel. Bij een aansprakelijkheidsverzekering wordt zelfs psychische schade vergoed, maar dat moet dan wel door een professional erkend zijn.

Bij een WA-cascoverzekering is niet alleen de schade aan de auto van de tegenpartij, maar ook je eigen schade vergoed. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen beperkt casco en volledig casco. Een beperkt cascoverzekering verzekert je tegen schade door brand, diefstal en weersomstandigheden. Is er iemand die jou niet mag en jouw auto met een sleutel bewerkt, dan is dat jammer. Dat wordt niet vergoed door de beperkt cascoverzekering, maar wel door de volledig cascoverzekering. Je hoeft nooit beide verzekeringen af te sluiten. Dan betaal je dubbel voor hetzelfde. Een volledig cascoverzekering is hetzelfde als een allriskverzekering. Een aparte WA-verzekering afsluiten is niet nodig: schade aan beide partijen wordt gedekt.

Welke verzekering heb ik nodig?

Nu is de vraag wat je precies nodig hebt. Als je beginnend bestuurder bent, wil je waarschijnlijk een allrisk verzekering. Als je een ongeluk veroorzaakt en aansprakelijk wordt gesteld, is het wel zo fijn als de verzekeraar aan beide kanten de schade vergoedt. In dat geval heb je een volledig cascoverzekering nodig. Veel studenten kiezen echter voor een WA-verzekering. Dit betekent dat de schade aan de tegenpartij wel wordt vergoed, maar je eigen schade niet. Hier kun je verzekeraars vergelijken die rekening houden met studenten.

De polisvoorwaarden lezen

In sommige gevallen is dat niet meteen een ramp. Zo is het mogelijk dat je een andere verzekering hebt waardoor de schade ook vergoed wordt. De beste tip om oververzekering te voorkomen, is door te lezen. Pak je polisvoorwaarden er eens bij en zoek uit wat er allemaal verzekerd is en wat je daarvoor betaalt. Je kunt uiteraard ook verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken en zo besparen. We snappen best dat polisvoorwaarden vaak saai en ingewikkeld zijn. Snap je iets niet, neem dan gerust contact op met je verzekeraar. Daar zijn ze tenslotte voor.