Solliciteren zonder stress met deze tips!

E en sollicitatie kan voor veel mensen heel wat zenuwen opwekken. Dit is natuurlijk ook niet heel vreemd, aangezien je tijdens een sollicitatieprocedure word beoordeeld op je kwaliteiten en capaciteiten. Om je zenuwen de baas te zijn, is het slim je goed voor te bereiden op de sollicitatie en het sollicitatiegesprek. Daarom hebben wij de beste tips op een rijtje voor je geplaatst.

In 6 stappen voorbereid solliciteren

Stap 1: Lees de vacature grondig door

In de vacature staat vaak precies naar wat het bedrijf zoekt in een nieuwe werknemer. Daarnaast staan ook de verwachte werkzaamheden in de vacature. Wanneer je deze goed doorneemt, voorkom je onnodige vragen en kun je je tijd besteden aan het overtuigen van de persoon voor je.

Stap 2: Lees je in over het bedrijf

Het is goed om te weten voor welk bedrijf je wilt werken. Je komt meer geïnteresseerd over wanneer je ze kunt feliciteren met een prijs die ze hebben gewonnen, je meer kunt vertellen over welke afdelingen je interessant vindt binnen het bedrijf of je vertelt waarom je ook op het kantoor in het buitenland zou willen werken.

Stap 3: Bereid je voor op vragen

Er worden altijd veel vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprek en daar kun jij je natuurlijk op voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan het toelichten van een mogelijk gat in je CV, maar ook iets vertellen over je stage, vrijwilligerswerk, je opleiding en je hobby's. Wanneer je de vragen al eens hebt doorgenomen, zul je sneller kunnen antwoorden en zekerder overkomen.

Stap 4: Bereid zelf ook vragen voor

Een goed gesprek heeft twee deelnemers. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je dit bereiken door ook vragen te stellen aan degene met wie je een gesprek hebt. Vraag bijvoorbeeld naar de werkzaamheden die die persoon heeft of hoe lang die persoon er al werkt.

Stap 5: Oefen een pitch

Een pitch is een monoloog van ongeveer 60 seconden waarin je vertelt wie je bent, wat je doet, wat je beste eigenschappen zijn en waarom het bedrijf voor jou zou moeten kiezen. Een pitch langer dan 60 seconden is vaak not done, dus hou het kort!

Stap 6: Print je CV uit

Vaak heeft het bedrijf dit al gedaan, maar het is altijd verstandig om voorbereid de weg op de gaan. Neem de print mee naar het gesprek, hier zul je vooral blij mee zijn wanneer het bedrijf het toch was vergeten en ze zien dat jij er wel aan hebt gedacht.

Wat moet je aandoen tijdens een sollicitatiegesprek?

De dresscode hangt wel vaak af van het bedrijf zelf, sommige bedrijven en bedrijfstakken hanteren business chic als dresscode, waar anderen een houthakkersblouse en een ripped jeans accepteren. Wanneer je toch twijfelt over hoe casual je het kan maken, raden wij aan om een nette broek of nette jeans aan te trekken met een overhemd of nette blouse. Ontwijk sneakers en kies voor nette schoenen of laarzen. Open tenen is vaak een echte no-go bij bedrijven, dus hou dat in je gedachten. Daarnaast is het verstandig om je haar vast te doen, dit staat verzorgder. Ook voor de heren geldt dat het kapsel verzorgd moet ogen.

Voor de zekerheid: wat moet je nou echt niet doen tijden een sollicitatiegesprek?

  • Te laat komen
  • Kauwgom kauwen
  • De persoon met wie je een gesprek hebt in de rede vallen
  • Direct je of jij gebruiken in het gesprek
  • Pessimistisch of negatief overkomen
  • Er onverzorgd uitzien

Succes met solliciteren!

Wij denken dat je met deze tips goed je sollicitatie in zult gaan. Voorbereiding is het halve werk, dus neem daar goed te tijd voor. Succes!