Afname aanbod huurwoningen studenten en young professionals zorgwekkend

De stijging van de gemiddelde prijs van kamerhuur met ruim 10% in 2022 was opvallend, zo blijkt uit de Kamernet-verhuurrapportage 2022. De aangeboden op Kamernet zijn voornamelijk gericht op studenten en young professionals. De rapportage kijkt naar de trends en ontwikkelingen van de huurprijzen in 2022 ten opzichte van 2020 en 2021. De verhuurrapportage 2022 geeft daarmee een uitgebreid overzicht van de huurontwikkelingen in dit specifieke segment van de Nederlandse huurmarkt. Het rapport gaat niet alleen in op landelijke trends en ontwikkelingen maar zoomt ook in op twaalf grote (student)steden. In deze persverklaring geven we tevens een doorkijk van onze verwachting richting de toekomst.

Trends huurmarkt voor studenten en young professionals

Aanbod verder afgenomen, vraag sterk toegenomen

Het zijn roerige tijden op de Nederlandse huurmarkt. Sinds 2020 is er veel gebeurd. Van een wereldwijde pandemie en het uitbreken van een oorlog in Oekraïne tot een torenhoge inflatie en energieprijzen: het hielp allemaal niet mee om de toch al aanzienlijke problemen op de woningmarkten terug te dringen. Hoewel de huurprijsstijging tijdelijk leek te bevriezen of zelfs terug te lopen door mobiliteitbeperkende maatregelen en online onderwijs tijdens de Covid-19-pandemie, is de situatie nu ernstiger dan ooit: zo zien we dat het aanbod van huurwoningen, vooral voor studenten en young professionals nog verder is afgenomen, terwijl de vraag juist sterk is toegenomen. Wij zien op ons platform ook dat er minder wordt aangeboden.

Terugkeer woningzoekenden en persoonlijk onderwijs

Een belangrijke trend is de terugkeer van internationale woningzoekenden. Dit is onder meer het gevolg van het afschaffen van Covid-19-gerelateerde maatregelen die de mobiliteit wereldwijd beperkten en de daaropvolgende inhaalslag die de aantallen terugbracht naar pre-pandemische hoogten.

Met de terugkeer van persoonlijk onderwijs zien we ook de vraag van Nederlandse studenten weer stijgen. De Nederlandse student bleef gedurende de coronajaren - mede vanwege het dure aanbod - vaker langer bij zijn ouders wonen, maar met de terugkeer van persoonlijk onderwijs zien we dat ook Nederlandse studenten weer een plekje in of rond een van de (grote) steden proberen te bemachtigen. Er was al veel te weinig aanbod in de meeste studentensteden, en nu dit aanbod alleen maar verder is afgenomen zien we dat zowel internationale studenten als Nederlandse studenten in de knel komen. En het feit dat de huurprijzen sneller stijgen dan de inflatie zorgt er onder andere voor dat studenten en young professionals steeds vaker hun dromen opzij zetten, omdat er geen accommodatie beschikbaar of betaalbaar is in de steden waar ze willen studeren, stagelopen of werken. Deze trend is terug te zien over de gehele breedte van de (studenten)steden. Met name in de grote steden is de vraag vele malen groter dan het aanbod en de prijzen zijn tot ongekende hoogten gestegen.

Gemiddelde huurprijs (opnieuw) gestegen

Deze dynamiek verklaart mede waarom de gemiddelde huurprijs in heel Nederland van een kamer (+10%), studio (+12%) of appartement (+5%) is gestegen, en deze zal naar verwachting nog verder blijven stijgen ondanks het feit dat Nederlandse beleidsmakers zich inzetten om huurwoningen betaalbaar en beschikbaar te maken. In sommige steden is de huurprijs nog veel harder gestegen dan het landelijk gemiddelde zoals in Amsterdam (+17,9%), Haarlem (+21,8%), Tilburg (+23,4%), Den Haag (+18,1%), Nijmegen (+15,7%) of bijvoorbeeld Maastricht (+14,7%).

Verdeling type aanbieders: aandeel huisgenoten dat op zoek is naar medehuurders groeit

Het merendeel van de woonruimtes op Kamernet wordt nog altijd aangeboden door particuliere verhuurders, gevolgd door huisgenoten (voornamelijk studenten) en verhuurmakelaars. Opvallend is de toename van het aandeel huisgenoten versus de afname van particuliere verhuurders. De belangrijkste verklaring voor deze trend is het feit dat er simpelweg onvoldoende aanbod van huurwoningen is. Met name in de grote steden is de vraag vele malen groter dan het aanbod en de prijzen zijn dan ook tot ongekende hoogten gestegen. Steeds meer mensen slaan daarom de handen ineen en gaan gezamenlijk op zoek naar woonruimte die voor individuen te duur is, maar samen met andere starters of studenten wél te betalen is. Een verklaring voor de dalende trend van particuliere verhuurders zou kunnen zijn dat veel Nederlandse gemeenten regelgeving hebben geïntroduceerd die moet voorkomen dat huizen en appartementen beschikbaar worden gesteld voor ‘gedeeld’ wonen. De echte effecten hiervan zullen in 2023-2024 pas zichtbaar worden. Deze maatregelen voorspellen echter weinig goeds voor het woningaanbod voor deze doelgroep.

Onze verwachting

Zowel op nationaal als lokaal niveau zien wij plannen van de overheid om de huursector te reguleren. Zo heeft de regering plannen voor regulering van het middensegment per 2024. De plannen hebben echter het ongewenste bijgevolg dat de businesscase voor veel verhuurders en vastgoedinvesteerders aanzienlijk minder - of niet langer - rendabel is. De hoge inflatie en gestegen hypotheekrente ondergraven dit verder. Parallel hieraan worden belastingmaatregelen genomen die tevens grote consequenties zullen hebben voor met name particuliere verhuurders. En laat dit nu net veruit de belangrijkste aanbieder van huurwoningen voor studenten en young professionals zijn. Eigenlijk perkt minister De Jonge (Volkshuisvesting) de inkomsten van de verhuurders in, terwijl staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit) ervoor zorgt dat ze meer belasting moeten afdragen. Het lijkt voor veel vastgoedbeleggers en particuliere woningaanbieders dan ook niet meer interessant om nog langer in huuraanbod te investeren.

Tegelijkertijd zien we op lokaal niveau dat veel gemeenten maatregelen opleggen aan vastgoedbeleggers en particuliere verhuurders om het aanbod van (koop)starterswoningen te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van opkoopbescherming, zelfbewoningsplicht en andere zogenoemde 'anti-speculatiemaatregelen'. Ruim een derde van de gemeenten is hiermee bezig. Of deze maatregelen positief effect hebben op de woningmarkt valt te betwijfelen. De maatregelen lijken verhuurders niet te stimuleren om te verhuren en zo de beschikbare voorraad op de woningmarkt te vergroten, integendeel.

Bovenstaande landelijke en lokale maatregelen in ogenschouw genomen verwachten wij dat het aanbod op de verhuurmarkt verder zal teruglopen, tot historische hoogte, terwijl de vraag alleen maar toeneemt. Dit zal waarschijnlijk tot gevolg hebben dat de huurprijzen in (student)steden verder zullen blijven stijgen. Wij vrezen dat starters en studenten in een nog slechtere positie op de woningmarkt zullen komen dan nu al het geval is.

Lees de rapportage online

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Over Kamernet.nl

Kamernet - opgericht in 2000 - is al meer dan 20 jaar het grootste verhuurplatform van Nederland voor huurders en verhuurders, met jaarlijks ongeveer 60.000 aangeboden objecten. De marktplaats is gericht op studenten en jonge professionals die op zoek zijn naar een plek om hun onafhankelijke levensstijl een kickstart te geven of voort te zetten. Wij brengen vraag en aanbod in heel Nederland samen door de behoefte van onze gebruikers te doorgronden en op onze website en app de slimste mogelijkheden te bieden voor het huren en verhuren van een kamer, studio of appartement. Kamernet is geen makelaar, aanbieder, bemiddelaar van verhuurder van de woningen maar een neutraal, online platform.

Over HousingAnywhere

HousingAnywhere is Europa's grootste marktplaats voor huurwoningen. Met het volledige eigendom van Kamernet en de verwerving van een meerderheidsbelang in Studapart, vertegenwoordigt het bedrijf 30 miljoen+ jaarlijkse unieke bezoekers, 160.000+ woningen beschikbaar voor verhuur en 100.000+ huurders die hun nieuwe huis in Europa vinden, gebaseerd op de prestaties van 2022. Momenteel heeft Kamernet ongeveer 60.000 gepubliceerde lijsten met een totaal van 190.000+ aantal inschrijvingen in het afgelopen jaar. Jonge professionals en studenten tussen 18 en 35 jaar die een woning willen huren, worden gekoppeld aan aanbieders van accommodatie, variërend van particuliere vastgoedeigenaren tot grootschalige vastgoedbeheerders. Via het geavanceerde platform boeken huurders meestal voor langere verblijven buiten hun land van herkomst en huren ze een accommodatie voor 3 tot 12 maanden. HousingAnywhere is momenteel actief in de meeste Europese steden. De in Rotterdam gevestigde technologische scale-up heeft momenteel 260 mensen in dienst.

Vragen over deze rapportage of over de dienstverlening van Kamernet? Neem dan contact met ons op via pers@kamernet.nl. Wij zijn ook met plezier beschikbaar om een interview of quote te geven.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------