Kamernet: ongekende stijging van 53 procent in het aanbod van kamers in Nederland. 

Kamernet maakt de balans op, ruim vijf weken na de afkondiging van de coronamaatregelen, en signaleert een flinke toename in het aantal aangeboden kamers. Daarnaast ziet Kamernet, na een flinke afname direct na de invoering van de maatregelen, weer een stijging van het aantal Nederlandse woningzoekenden. Internationale woningzoekenden (internationale studenten en expats) blijven afwachtend, al is hier inmiddels ook weer een stijging waarneembaar.

Meer kamers beschikbaar
Het totale aanbod kamers groeide in april met ruim 53 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Studio’s en appartementen worden in de meeste steden ook in grotere getallen aangeboden. We lichten een aantal steden uit;

Amsterdam
In Amsterdam is de groei in het totaal aantal aangeboden woningen onmiskenbaar. Sinds het aankondigen van de coronamaatregelen (week 11), vindt wekelijks een toename plaats t.o.v. dezelfde periode in 2019. Van eind maart tot halverwege april werden er circa 650 meer kamers aangeboden dan in 2019. Ook het aantal aangeboden studio’s en appartementen is gestegen, maar in mindere mate.

Rotterdam
Alhoewel de groei minder sterk is dan in Amsterdam, worden ook in Rotterdam meer woningen aangeboden. In Rotterdam is de forse groei sinds de laatste week van maart voornamelijk te danken aan de toename van het aantal kamers. Net als in Amsterdam, groeit het aanbod studio’s en appartementen ten opzichte van 2019, maar in mindere mate.

Groningen
Deze statistiek laat een andere ontwikkeling zien. In week 11, de week dat premier Rutte zijn toespraak hield over de invoering van maatregelen tegen het coronavirus, daalde het aantal aangeboden kamers in Groningen. Ook in de week daarna daalde het aanbod ten opzichte van vorig jaar. Sinds de eerste week van april neemt het aantal aangeboden woningen in Groningen aanzienlijk toe.

Utrecht
De grootste groei van het aantal kamers in Utrecht vond begin april plaats (week 14). In twee weken na het aankondigen van de coronamaatregelen werden enkel minder studio’s aangeboden ten opzichte van 2019. Kamers en appartementen worden sinds die tijd wel in grotere getallen aangeboden op Kamernet.

“Door de coronamaatregelen is de vakantie en shortstay verhuur in Nederland stilgevallen. Woningen die eerst aan toeristen, internationale studenten of expats werden verhuurd, staan plots leeg. Anders dan verwacht, komen deze woningen niet terug als tijdelijke verhuur, maar juist voor verhuur voor onbepaalde tijd” Aldus Kamernet.

Stijgend vertrouwen woningzoekenden
Het coronavirus heeft eveneens impact op woningzoekenden en hun verhuisplannen. Zo signaleert Kamernet dat het aantal Nederlandse woningzoekenden op haar platform in de eerste twee weken na de maatregelen daalt. Vanaf de laatste week van maart ziet kamernet het aantal Nederlandse woningzoekenden weer toenemen. Alleen In week 15 daalt het aantal licht door de paasdagen. Nadat de stijging in de opvolgende week weer doorzet is het aantal Nederlandse woningzoekenden inmiddels bijna op het niveau van 2019 (dezelfde periode).

Lichte stijging internationals
Het aantal internationale woningzoekenden trekt inmiddels weer aan. Nadat het aantal internationale woningzoekenden in week 11 met bijna 20 procent daalde en in week opvolgend met meer dan 50 procent ten opzichte van de week voorafgaand, ziet Kamernet dat ook internationale huurders het vertrouwen in de Nederlandse huurmarkt langzamerhand weer terugkrijgen. Sinds begin april stijgt het aantal internationale woningzoekenden weer licht.

Het nieuwe normaal
Het coronavirus brengt vele uitdagingen met zich mee, maar ook kansen. Doordat er momenteel minder toeristen en internationale woningzoekenden naar Nederland komen is er minder concurrentie op de Nederlandse woningmarkt. De verminderde concurrentie en de toename in aangeboden woonruimten verhoogt de kans van Nederlandse woningzoekenden op het vinden van een woning. Daarnaast signaleert Kamernet dat, ondanks er nog steeds veel bezichtigingen plaatsvinden conform de richtlijnen van het RIVM, steeds vaker wordt gekozen voor online bezichtigingen via videobellen.